måndag 2 februari 2009

Min skolväg

Lotten är precis som så många andra väldigt nyfiken på min skolväg. Jag har därför plockat fram en kartbit från centrala Göteborg; några kvarter från Götaplatsen för att vara mer exakt; området runt Kapellplatsen för att vara ännu mer exakt.
Där pilen börjar gick jag på fritids. Det är idag bostadsrätter.
För tio år sedan träffade jag en fröken från fritids. Hon rökte fortfarande men hade avancerat till att bli rektor. Det lät som en hyfsad karriär så långt.

Pilen slutar vid något som idag heter International High School. Vad det är har jag ingen aning om. Jag gissar helt fräckt att det är en international high school.
Då hette den Götabergskolan och var byggnaden där jag lärde mig ett och annat, t.ex. att veta hut, från första klass till fjärde. Om det kan man läsa lite om här.

Under mina första skolår sprang jag till skolan. Det var just inte speciellt bråttom men som många andra barn så sprang jag ändå.
När jag efter ett par år saktat ner en aning så upptäckte jag att det låg en del butiker utmed skolvägen.
Dels fanns järnaffären med de två, tjuriga gubbarna i gröna arbetsrockar. Där kunde man mot intyg från förälder få köpa smällare och raketer trots att man inte hade åldern inne. En del kamrater med god handstil kunde få köpa smällare och raketer utan inblandning av föräldrar.

Bredvid järnaffären låg en obskyr filmuthyrningsbutik. Detta var innan videons intrång så vi pratar filmprojektor och filmrullar här. Butiken hade, om man fick tro skyltfönstret, specialiserat sig på tecknat och dansk gladporr. Den låg kvar där ganska länge så det måste ha funnits en marknad för det där.

Längre ner vid Aschebergsgatan fanns en tobaksaffär, där man stannade och handlade godis om man hade pengar. För 1 krona fick man 20 kokosknappar…

Pappershandeln på hörnet Aschebergsgatan-Kapellgatan gick de tuffa från vår klass för att snatta. Jag stod på utsidan, eftersom jag inte vågade.

Sedan var jag framme på Molinsgatan, där skolan låg och där jag faktiskt också bodde 1975-1985. Hade jag inte gått på fritids från årskurs 1 till och med årskurs 4 så hade alltså min skolväg varit så kort så att det inte varit värt att skriva om.

8 kommentarer:

Ullah sa...

Jag är stamkund i den där pappershandeln.

Pseudonaja sa...

Du snattar inte va?

På min tid i kvarteret så drevs pappershandeln av en blond man och hans mamma. Hon kan ha fallit ifrån av åldersskäl men han kanske är kvar?

Ullah sa...

Det är en man (ej purung men inte ännu Metusalem) som driver den, möjligen blond eller fd blond, jag är så dålig på att notera detaljer. Det kanske är sonen, skall jag fråga?

Översättarhelena sa...

Korsade du Aschebergsgatan på egen hand redan i ettan?

Flinn sa...

Aha, Pseudonajas skolväg, det låter som en ny turistattraktion att undersöka!

Ullah sa...

När jag skulle börja skolan flyttade vi från Eklandagatan, för min mamma kunde inte tänka sig att jag skulle vandra omkring själv i trafiken.

Pseudonaja sa...

Ullah: Ja, hör med honom! De var alltid så trevliga.

Ö-Helena: Ja, faktiskt. Jag väntade snällt på grön gubbe, men visst är det en hårt trafikerad gata.

Flinn: Om du har låga krav på underhållning så... :-) Har du hunnit med Botaniska Trädgården och Änggårdsbergen ännu?

Flinn sa...

Jajamensan! Jag har turistat i ett helt år! Det är därför jag behöver nya, lite mer okända sevärdheter. :)