lördag 21 februari 2009

Giftormsbett


Expressen skriver om ett allvarligt fall av ormbett i Umeå natten till idag.

Jag konstaterar följande.
Giftormsbett i hemmet, dvs bett från ormar som hålls i fångenskap, inträffar i Sverige sent på fredags- eller lördagskvällar. Gissa varför!
Mannen ifråga är inte på något vis representativ för hobbyn. Jag känner människor som i decennier på ett ansvarsfullt sätt har hållit giftormar i det egna hemmet utan att ens varit nära att blir bitna.

Efter en sån händelse går drevet igång. Vi kommer att få höra rop på förbud mot att hålla orm hemma i allmänhet och mot giftormshållning i synnerhet.
En människa med signaturen chaya kommenterar artikeln med orden: ”VEM förväntas betala dyra sjukhusräkningar för denna person.”

Jag ska berätta det för er och för chaya om hon någon gång skulle googla på sitt namn.
Den här mycket klantige mannens sjukvårdsräkning skall betalas av oss gemensamt. Vi skattebetalare betalar nämligen för en stor del av sjukvården, och vi gör det även om det är självförvållande skador. Vi förväntas inte bara betala för kobrabett. Vi tar också fram plånboken för:

  • Benbrott i samband med utförsåkning
  • Diverse skador som ridsporten orsakar
  • Idrottsrelaterade skador
  • Svåra sjukdomar till följd av rökning
Listan kan göras betydligt längre. Att vi gemensamt betalar för ovanstående är inget konstigt.
Det är så vår sjukvård, och faktiskt hela vårt samhälle, fungerar. Jag kan dessutom lova att alla mina exempel har sluträkningar som är skyhöga jämfört med kostnaden för ormbett.

Egentligen är det inte konstigare än när en enskild hundägare brustit i ansvar och omdöme. Gå på den personen men låt resten av Sveriges hundägare vara ifred. Detsamma ska givetvis gälla för dem som har ormar hemma.

8 kommentarer:

vardagslyx sa...

Visst har du rätt!!
När jag skulle få kommunens tillstånd för att få ha mina ormar i lägenhet, kom det en människa som ALDRIG hade sett vare sig en orm eller ett ormhus, som hon kallade terrariumet i verkligheten.
Hur skulle hon kunna bedömma något??
Vad beträffar sjukvårdsräkningen så tror jag liksom du att vi betalar för betydligt dummare saker än detta. Typ olyckor vid rattfylla osv. Ormar är fantastiska!!

Anonym sa...

I min kommun är det så dumt att en person ska komma hem och undersöka terrarium och identifiera ormen/ormarna innan tillstånd utfärdas - tillstånd utfördas ej för giftormar.

Jag måste alltså skaffa orm och ta hem den innan jag kan få ett tillstånd och måste alltså per definition bryta mot reglerna. Och vad händer om personen från kommunen gör en felidentifiering och tror att t ex en snok är en giftsnok? Tar dom hand om ormen och avlivar den?

Dessutom är jag fundersam över varför det krävs tillstånd för orm överhuvud taget när spindlar och skorpioner är tillåtna...

Anonym sa...

Verkar som att kritiken blir lika nyanserad som när konststudenter gör dumma grejer. Folk vill lägga ned hela kulturen bara för att två elever gör dumma grejer...
Samma tycks gälla farliga ormar.
*ruskar trött på palten*

by the way... en utmaning är på väg:)

Pseudonaja sa...

vardagslyx: ja så är det i de flesta kommuner. djurskyddsinspektörerna har inte tillräckligt med koll men är ändå de som bestämmer om man får tillstånd eller ej. som tur är så bor jag utanför stadsplanerat område och behöver inte tillstånd.
Vad har du för djur? är du aktiv i någon förening? går du på reptilmässor?

Pseudonaja sa...

mrarboc: det är en kille som driver ett fall av det slaget mot en kommun just nu. giftormar finns med i bilden. det ska bli intressant och se hur det slutar.

Paljettenq: Ja, man kan ju inte lägga ner hela Konstfack bara för att två elever spårat ur.

vardagslyx sa...

Jag har haft 4 st boaormar. Har inga idag tyvärr. Min största var 2,5 meter. En hade jag från hon var bäbis. Hon var helt ljuvlig. Fel i ryggen satt stop för ormarna. Kom inte ner till terrariumet. Tyvärr. har aldrig varit på nån mässa men är riktigt avis när jag hör dig berätta.

John Eje Thelin sa...

Argumentet för att folk ska få ha orm hemma är faktiskt i stort sett detsamma som för att släppa narkotikan fritt eller tillåta extremsporter; att vuxna människor själva ska få välja vilka risker de tar och att man inte kan förbjuda nåt för att vissa inte klarar av att hantera det (så länge ingen annan kommer till skada, förstås).

Pseudonaja sa...

John: Just så, även om jag är tveksam till narkotika, men det är en för lång diskussion att ta här. :)