fredag 19 september 2008

Så här bloggar jag

Det kommer en del frågor på temat "men hur gör du när du bloggar?"

Jag ska ju erkänna att jag har mina små ritualer.
Jag stiger upp i arla morgonstund, sätter på te som jag sedan häller i en termos, klär mig snyggt men praktiskt och samlar ihop mina skrivarsaker. Allt läggs sedan ner i min ränsel och jag lämnar huset med bestämda steg.

I den närbelägna skogen har jag en skrivarstuga. Väl inne i den hänger jag av mig min ytterrock och packar ur min ränsel. Jag sätter sedan på mig min tänkarmössa som är en omgjord stjärngossestrut. (Jag har skrivit tänkarmössa med tusch på den.)
Oftast känns det rätt att hälla upp en mugg te innan jag börjar.

Jag har ett papper som är lite tjockare än vanligt kopieringspapper. Det kostar förvisso lite mer men har å andra sidan en sån där vävd struktur, som känns lite lyxigt att skriva på.
När jag doppar gåspennan i bläckhornet så vet jag fortfarande inte vad jag ska skriva om. Någonstans under pennans väg ner mot pappret så kommer inspirationen till mig: "Aha, jag ska skriva om den gången som jag hjälpte till att rektalisera en häst!" eller "Jag ska nog blogga om när jag som ende kille kom i vit smoking till en bal".
Sedan skriver jag så det ryker.

Ibland, för att riktigt komma i stämning, kan jag behöva anpassa belysningen lite. Skriver jag om hur illa djuren far i köttindustrin så släcker jag ner lite, sätter igång min lavalampa och tänder några rökelser. Ska jag blogga om sex så sätter jag på stroboskoplamporna och lyssnar på dödsmetall.

Nu är jag sådan att jag inte kan sitta stilla alltför länge. En bit in i skrivarsessionen brukar jag därför gå ut en stund och skjuta skarpt med mitt salongsgevär. Det rensar hjärnan lite och skrämmer bort eventuella nyfikna som kan ha samlats på utsidan.

Väl inne igen kollar jag om det kommit något telex. Det är i ärlighetens namn inte många som kommunicerar den vägen nu för tiden. Jag tror bara att det är polisen, socialen och försöksutskrivningsnämnden som kontaktar mig på det viset.

Jag skriver vidare och avslutar med en snitsig slutkläm.

Med nervösa steg går jag sedan tillbaka mot huset. Där inne väntar nämligen min hund, tillika smakråd. Jag brukar med darrande stämma läsa upp det jag åstadkommit och sedan med frambrytande svett på pannan invänta reaktionen.
Några muntra skall betyder att jag kan lägga upp det i bloggen och invänta floder av beröm. Då blir jag också väldigt uppspelt och skäller tillbaka och sedan skojbråkar vi om någon gammal strumpa eller någon annan rolig hundleksak som råkar finnas till hands.
Blir reaktionen emellertid av den likgiltiga sorten så vet jag att jag måste skriva om. Riktigt illa är det om han räcker ut tungan på det här viset:
Klicka för större bild!

I så fall är det bara att knata iväg ut till skrivarstugan igen.

Annars så lägger jag upp alstret på bloggen och dricker en liten kopp japansk segerte om klockan är före tolv. Skulle dagen ha hunnit bli eftermiddag så häller jag upp en konjak.

Det är härligt att blogga!

10 kommentarer:

Comvidare sa...

Tok!

Översättarhelena sa...

Då fick jag lära mig ett nytt ord i dag också: rektalisera. Jag är inte helt säker på att jag ville lära mig det.

Howdy Sailor sa...

Min pappa brukade använda hunden som smakråd när han satte ihop musikprogram till gissningslekar som han gjorde till studiecirklar. När hunden grät visste han att programmet var lagom svårt.

Anonym sa...

eller hur...
Jag skrattade gott åt ditt inlägg, gillar ditt språk.

Önskar jag var lika metodisk som du;)
Men jag tar gärna den där cognacen, en i vardera ben...för nu är det helg *skål*

Anonym sa...

Hmrpf, vad är det för fel på telex???
Och sluta panga så mycket när man försöker intressera sig och se hur det går med ditt sk bloggande.

Anonym sa...

Tänka sig. Du och Jan Guillou har samma ritual kring skrivande.

Anonym sa...

Hm, ungefär SÅ gör jag också, ibland... Och jag antar det är därför det inte fungerar ok att blogga just nu (nä, nog inget med dator/nät eller så, eller?). Det är nog som så att jag inte kommer in i skrivarstugan, låset gått i baklås, eller var det den som någon tog av misstag? Hm, eller tog den med flit för att tro sig få ok bloggande? Tåls att fundera över!!!
Må så grankott... och bananflugor kan du få låna några härifrån... ... ...

Pseudonaja sa...

Ö-helena: Tänk om du stöter på den här meningen i ditt översättarvärv:
”Er hat die Hand in den Arsch des Pferdes hereingesteckt.“

Då har du ett perfekt verb i rockärmen (eller var du nu förvarar dina verb)

Howdy sailor: Min hund brukade yla som besatt när jag spelade solo i D moll. Nu hör han för dåligt för att bry sig.

PaljettenQ: Det är ett bra sätt att börja en helg på! :)

Ullah: Telex är ju alldeles… jättebra!

Nonsensakuten: Om jag bara kunde tjäna lika mycket pengar på mitt skrivande som Janne…

Bim: Vi behöver alla gå in i depå ibland. En borttappad nyckel kan vara en välsignelse…

Pysseliten sa...

Tur att du har jycken!

Anonym sa...

Helt underbar text! Jag kan se det hela framför mig ... Särskilt när du tar emot telex! *Asg*