Många har hört av sig och velat att jag tar ett nytt varv med innehållsförteckningar för livsmedel. Eller som någon uttryckte det:
”Jag vill att du axlar den kritiskt granskande konsumentbloggarmanteln och bär den för alla oss som vill veta men inte orkar. Det kommer att bli en tuff och oglamorös kamp, men jag vet att du kan klara det.”
Så får det bli!
Mjölk är något viktigt för oss svenskar. Speciellt det uppväxande släktet skall enligt BVC, Socialstyrelsen och alla experter dricka så mycket mjölk som det bara går.
I affären där jag handlar finns tre sorters mellanmjölk. Förutom Arlas ekologiska finns det Arlas "vanliga" mellanmjölk och så något som kallas Klöver Mellanmjölk.
Den senare är aningen billigare och jag har alltid trott att det skulle vara någon sorts fulmjölk, kanske sprungen ur juvren på tyska kossor. Kanske skulle dessa kor istället för Maj-Ros, Blomma och Blenda heta Stammheim, Grenzschutz och Stasi? Kanske skulle det finnas tillsatsämnen med inslag av alla grundämnen i periodiska systemet?
En liten kik på Klöver-mjölkens paket gav snabbt vid handen att det handlar om svensk mjölk och att tillverkaren, förutom korna, är Arla.
– Vad är då skillnaden? undrar ni där ni sitter och fortfarande försöker ta in att det är måndag.
Det har jag också funderat mycket på. Jag stirrade en lång stund på näringsvärdet per 100 gram och konstaterade att det var identiska värden.
Det var först när jag kollade innehållsförteckningen som 25-öringen trillade ner.
Arla Mellanmjölk: Lågpastöriserad mjölk fetthalt 1,5%, vitamin A och D.
Klöver Mellanmjölk: Högpastöriserad mjölk fetthalt 1,5%, vitamin A och D.
Nu hopade sig frågorna likt kor på väg in i ladugården för mjölkning. Jag bestämde mig därför att ta till Internet.
Inne på Arlas site lärde jag mig att högpastöriserad mjölk har en längre hållbarhet samt att "Vissa konsumenter upplever ingen smakskillnad på högpastöriserad mjölk medan andra upplever en något 'gräddigare' och fylligare smak."
Högpastöriserad mjölk verkar ju vara en attraktiv produkt som snarare borde kosta mer än det lågpastöriserade alternativet. Vem vill inte ha en gräddigare och fylligare smak med samma fettmängd, och som grädde på moset även få en längre hållbarhet? Varför marknadsförs inte denna eminenta produkt under det stolta namnet Arla? Istället gömmer sig mjölkjätten bakom namnet Klöver och häller ner mjölken i en förpackning med en design som andas budgetlösning.
Vad är haken? Jag letar lite förstrött efter en varningstext på Klövermjölken i stil med: ”Klövermjölk kommer från bondgårdar byggda på gamla kolerakyrkogårdar”. (I böcker av Stephen King och i skräckfilmer och så visar det sig alltid att anledningen till att allt gått åt pipan är att huset/skolan/barnhemmet byggts på en gammal indiankyrkogård.)
Nej, jag hittar inga egentliga skäl och ser mig till sist tvingad att fylla i frågeformuläret på Arlas hemsida. Följande frågor väntar idag på morgonen i Arlas inbox på besvarande:
- Varför marknadsförs er högpastöriserade mjölk som Klöver och inte som Arla?
- Varför kostar den högpastöriserade mjölken mindre än den lågpastöriserade?
- Varför anges Kostfiber 0 gram på er mellanmjölk (den vanliga såväl som Klöver)? Är det inte bättre att koncentrera sig på det som faktiskt finns med i mjölken?
Den sista frågan är befogad, tycker jag. Varför bemöda sig att ange något som det inte finns något av alls? Jag har funderat i flera minuter och jag har kommit på tre andra saker som inte finns i mjölk, nämligen:
- Motorolja
- Todd Rundgren
- Snöblandat regn
Finns det möjligen mjölk med kostfiber och så fall varför? Borde man i så fall inte skylta lite mer med att Arlas mjölk inte innehåller kostfiber: ”Nu utan kostfiber!”, ”Kosta vad det vill utan kostfiber!” eller "Mjölk från Sydkoster utan kostfiber!”
Borde inte någon på Arla snarast rekrytera mig till marknadsavdelningen?
Nu hoppas jag på ett snart svar på min mailade, mjölkindränkta brandfackla. (Nej jag vet, mjölkindränkta brandfacklor brinner inte så bra, men vi måste gå ut lite försiktigt innan vi tar till det tunga artilleriet.)
Jag lovar att återkomma när jag vet besked.
5 kommentarer:
Min teori är att Arla får en massa mjölk över ibland (visst mjölkar väl korna olika mycket vid olika tider på året fortfarande?), och då passar de på och högpastöriserar överskottet. Klövermjölken kan alltså vara jättegammal redan när man köper den, medan den vanliga mjölken väl var i kossans juver för högst ett par dagar sedan (hoppas jag). Men det är som sagt bara en teori.
Designen på Klöverförpackningen skulle kunna vara skapad i DDR 1971.
Om Översättarhelena har rätt i sin teori skulle Arla kunna bifoga en klämmig slogan:
Klöver - mjölken som blir över...
Eller mjölken som kokar över (äsch, det gäller nog all mjölk).
Väntar med spänning på fortsättningen, hur skall jag kunna sova i natt?
I min butik kommer mjölken från Falköpings mejeri. Har de många indiangravar därnere i Halland?
Det där med kostfibrer, kan det vara så att deras mätningar ofta omfattar flera liknande produkter... tex yoghurt med bär/frukt. De byter kanske inte enäringstabell mellan alla produkter.
Jag lägger också en krona på den där teorin de andra har lagt fram.
Såg ljust att den ekologiska Arla-mellanmjölken är högpastöriserad. Alltså är den dyraste och den billigaste mjölken mest lika varandra, märkligt...
Skicka en kommentar