tisdag 31 mars 2009

Emil får ej visas på oljeriggar

Frode, Geir och Olav är inne på den andra veckan ute på oljeplattformen på Nordsjön. Det är ett hårt arbete. Antalet arbetsplatsolyckor är betydligt fler än på en revisionsbyrå.
Hemlängtan är också ett problem. Geir saknar sin familj. Frode har pga att han tagit dubbla pass inte sett sin dotter på snart en månad. Brian undrar om hans flickvän börjar tröttna på hans långa pass ute på plattformen. Deras relation är inte vad den har varit.


Efter en hård arbetsdag är det skönt att äta en ordentlig middag och sedan koppla av med en film. Just att sätta sig i plattformens filmsalong och se på något roligt är ett sätt att hålla de jobbiga tankarna borta.


När Frode, Geir och Olav kommer in i salongen den här kvällen så väntar en stor besvikelse. Den versionen av Emil i Lönneberga, som finns på plattformen får enligt förtexterna inte visas på en oljeplattform. Föreställningen ställs därför in.Detta har nu upptäckts och Frode, Geir och Olav har på vägen ut från filmsalen svårt att dölja sin besvikelse. Geir torkar diskret en tår, Olav riktar en spark mot en papperskorg och Frode svär en lång ramsa.

Deras tillfälliga och välbehövliga verklighetsflykt har berövats dem. De kommer inte få reda på hur det går för Emil, Ida och alla de andra, eftersom filmen inte får visas på deras oljeplattform.

4 kommentarer:

Isidor sa...

Bland det roligaste med de där texterna är att det som står där inte alltid är sant.

Det är iofs att förbjudet att ha offentliga framföranden av upphovsrättsskyddade verk, och sådana tillställningar som just Oljeriggar och fängelser är ju naturligtvis inte bara offentliga, utan även Emils främsta målgrupp.

Den lustiga formuleringen om att det är strikt förbjudet att KOPIERA verket är däremot oftast lögn, vilket eventuellt kan göra texten i sin helhet ogiltig (någon som vet hur det är med det?), vilket isåfall skulle göra din oljeriggsvänner glada.

Den intresserade kan läsa mer på
Lagboken.se, där särskilt 2§ samt 12§ är intressanta, men jag inte är säker på om DVD eller CD betrakas som "digital form". Och ja, jag vet allt om tekniken, men juridik och teknik går sällan hand i hand.

Nonsensakuten sa...

Det här är en sak jag också reagerat över. Tycker att det är yttersta formen av mänsklig grymhet. Är det nån stans man vill se film och försvinna in i en värld av fantasi är det väl ombord på en blåsig oljerigg.
Otroligt dumt. Emil som är så passande på riggen också...

Anonym sa...

Om Frode hade köpt en stol hade både Geir och Olav fått använda den på oljeriggen.

Det är lustigt att vissa saker kan man köpa och äga utan att själv bestämma över. Man får t ex inte låta kompisarna på oljeriggen eller i fängelset se en film man betalat för.

Isidor sa...

Jo, KOMPISARNA kan man låta se filmen.
Om kompisarna får komma ut ur sin cell, och komma över till din, men upphovsrättskyddat material är motsatsen till godis eller humor, vilket man ju, i klassrummet, som bekant, måste förse ALLA med, eller låta bli att ta med.

Jag tycker inte det är så konstigt att man kan äga en plastbit, men inte datan som finns på. Du har inte rätt att köra din bil på gågatan, trots att du betalat både bilen och gågatan!