fredag 27 mars 2009

Modelljärnvägar

Vad är det med mig? Jag är 40 år men ändå ökar min puls en aning när jag läser om Miniatur Wunderland. Tänk ett helt landskap med modelljärnvägar!Det finns en mindre variant i Göteborg, dit mamma och pappa tog min lillebror och mig, när vi var barn. Bakom den anläggningen står en ideell förening, men en massa sköna snubbar. Ja, varför misstänker man att det i huvudsak bara är män som är medlemmar? Det är dock inget för barn. Man ska ha fyllt 18 år för att få komma med i föreningen.

Tyvärr har Göteborgs Modelljärnvägssällskap bara visningar under ett par dagar under senhösten. Man tänker att intresset är så stort att det hade gått att öppna upp dörrarna till medlemslokalen vid Göteborgs Centralstation. Å andra sidan är det bara en liten, om än lönsam del, av verksamheten. I huvudsak handlar det om att träffas en gång i veckan och bygga på den stora anläggningen och tåg. Det sker nog i en lukt av lim och kaffe, gissar jag. Någon berättar om kommande planer för sommarens tågresor. I ett hörn av lokalen uppstår en liten diskussion om vilket svenskt lok, som är vackrast.

Jag är 40 år men ändå ökar min puls lite, när jag skriver om detta.

Bild ur Göteborgs Modelljärnvägssällskaps anläggning. (Bild Hans Johansson.) Stationsbyggnaden är av den typen, som återfinns ut efter Bohusbanan. En läsare av denna blogg har bott i just ett sånt här stationshus.

2 kommentarer:

Pysselitens karlslok sa...

Godmorgon. Inte behöver du skämmas för att du gillar modelljärnvägar. Har du hört talas om moduljärnvägar? Man har lyckats komma överrens om ett antal standardiserade parametrar som tex spårlayout och var och en bygger sedan modelljärnvägsmoduler som dom vill och ibland träffas man och sätter ihop sina moduler med andras moduler och kan på det sättet relativt enkelt få till gigantiska anläggningar och är i drift i en till två daga och sedan packar man ihop och åker hem. En kollega till mej är med i en sån grupp, senast träffades dom på tekniska museet i Stockholm och bygde en jätteanläggning. TV4 var där och gjorde reportage i sitt morgonprogram, det kan finnas kvar på nätet med lite tur.

Isidor sa...

Jag älskar också modelljärnvägar. Allt med modell, iofs, men särskilt de där stora landskapen. När jag var liten byggde jag och min på en hemma. Med berg och tunnlar och ljus i alla hus och elektriska växlar och allt. Det var hur mycket roligt som helst.

När jag blir snuskigt obscent Bill Gates-rik ska jag bygga en jättejärnväg!