måndag 23 mars 2009

Arbetsförnedringen i Kungälv

Jag har varit arbetsbefriad i ett par månader. Arbetsbefriad… Det låter inte som något som man skryter med på krogen eller någon annanstans heller för den delen.
Det betyder att jag har gått hemma med lön, men låter mer som att jag har varit oförmögen att arbeta. Lite som att på mönstringen till lumpen få förklarat för sig att med de plattfötterna eller den explosiva astman går det inte att göra värnplikten. ”Du blir härmed arbetsbefriad!”

Idag, måndagen den 23 mars övergår jag från att varit arbetsbefriad till att vara arbetslös. Ur askan i elden onekligen. I detta nu sitter jag på Arbetsförmedlingen i Kungälv. Det är några nummer kvar innan det är min (o)tur. Vi är några olyckliga som sitter här och ser lite ihopsjunkna ut. Vi är arbetslösa och det är trist att sitta på ett underbemannat Arbetsförmedlingskontor och stirra tomt framför sig.

Här har man dessutom lagt upp det så fint att den enda handläggaren sitter ungefär fem meter från de väntande. Det innebär att man hör allt vad som sägs. Jag vet att hon som sitter där nu söker restaurangjobb och saknar A-kassa. Nu gör de upp om en handlingsplan.
Eftersom det tydligen är lite rusning idag tar damen i 55-årsåldern i receptionen också emot. Jag tror inte att jag stående mot en disk i Kungälvs Arbetsförmedling kommer få vare sig jobb eller några goda förslag.

Jag vill bara anmäla mig arbetslös och försvinna ut ur detta trista hål!

10 kommentarer:

Ulrika Good sa...

Usch, du får mig att minnas mina besök på Arbetsförnedringen. Det tog många dagar att komma tillbaka som människa efter dem. Hoppas du snart slipper gå dit mer.

Ullah sa...

Blä, vilket ställe.

Nonsensakuten sa...

Har någon, någonsin fått ett jobb pga Arbetsförmedlingens "förmedling"?
Jag har aldrig varit med om det själv och aldrig mött någon som sagt: "Tja, det var ju tack vare AF som jag hittade och fick det här jobbet"...
Nä, det är fortfarande kontakter, kontakter och kontakter som gäller.
Trist nog. Lycka till. Jag är tillbaka i träsket lagom till midsommar. Kul, kul...

Howdy Sailor sa...

Arbetsförmedlingen är en straffanstalt snarare än förmedling av arbete. Man ska dit och rapportera alla jobb man sökt och aldrig får, eftersom alla vet att arbetslösa är lata jävlar som måste dras ur sängen varje morgon (hoppas ni fattar ironin här; min man har varit arbetslös i tre månader nu och mår inte bra).

Mattias sa...

Fuck AF kort sagt.

Pysseliten sa...

Hallå, hallå, jag är undantaget! Jag fick jobb via AF (1989) när dom skickade mig till fel handläggare. Handäggaren fick panik och sprang bakvägen till rätt handläggare och fiskade fram mitt första grafikerjobb för att bli av med "problemet"!
Den turen har jag fått betala tillbaka för flera gånger om vid mina kontakter med AF efter det och känslan har alltid varit densamma, dom skyr mig som pesten!

Superkex sa...

Sist jag var på AF visade hon mig jobb som jag var fett underkvalificerad för och tjatade på mig om att jag var tvungen att söka dem. Till sist brast jag ut i gråt och drog. Du har mitt djupaste fetaste medlidande faktiskt.

Mattias sa...

Mitt också... Fast bara om du inte röstat på sossarna. Annars kan du ha det!
*Tycker*
:-)

Mrs Li sa...

Bästaste Pseudonaja! Vi är många som har besökt den där draken bakom disken på AF. Som har gått dit och visat upp oss som nyktra och arbetsföra och fått våra stämplar.

Jobbsökarkurserna är ett ofta ett skämt. Dom anvisade mig ett jobb 10mil hemifrån som plit på Norrtäljeanstalten(visserligen var jag nyexad lärare men...) Bara att behöva förklara att man inte kunde pendla fyra timmar om dagen för en oförstående förmedlare var näst intill komiskt.

Usch. Jag håller alla tummar för att du hittar nåt uppdrag eller jobb snart så att du slipper att gå till AF.

Fast å andra sidan. Lite Wallraffande som jobbsökande kan ju ge goda blogguppslag.

Anonym sa...

Här i Uppsala kommer arbetsförmedlingen på hembesök.

*skojar bara lite*

Nää, men usch jag lider verkligen med dig, det är hemskt att behöva underordna sig en myndighet som ändå inte kan hjälpa en.
Håll ut!