lördag 28 mars 2009

Runka bulle - En seglivad myt

Jag har bloggat så pass länge att jag vet att det är som lägst trafik på lördagar. Jag tar därför risken att slänga iväg ett inlägg som kanske balanserar på gränsen för vad som är god smak.

Det är emellertid samtidigt ett viktigt inlägg. Jag har en sorts uppdrag, ja rent utav en mission:

Nu får det faen vara slut på detta tjafs om att runka bulle!

Herre Gud! Hur många gånger har jag inte hört detta berättas om hur kompisens polare deltagit i detta "nöje"? Hur många gånger har jag inte hört folk referera till detta fenomen. Hur många träffar får man om man googlar på "Runka Bulle?"
Det kan ni själva se om ni klickar på länken. Första träffen är till råga på allt till Wikipedia. Där kan ni, som till äventyrs inte vet vad runka bulle är, förkovra er.
Lustigt nog gör artikeln inget försök att beskriva detta som en vandringsmyt. Tvärtom påstår man allvarligt att ”Aktiviteten påstås ha börjat i Australien någon gång under 1960-talet”.

Här i Sverige är bullrunkandet spridit sig som en gräsbrand. På följande ställen och situationer är det extra vanligt:

  • I diverse omklädningsrum

  • På konfirmationsläger

  • På diverse sportläger, dvs läger för en större grupp pojkar/män

  • I samtliga logement på Sveriges samtliga regementen, dvs läger för en större grupp pojkar/män

  • På konferenshotell, dvs läger för en större grupp män

  • På Lundsberg

Får man tro alla dessa berättelser så borde Runka Bulle vara en nästan lika populär fritidssysselsättning som innebandy och go-cart.

Jag ska därför komma med en mycket djärv tanke:

Det finns inte en jävel i hela Sverige som har deltagit i ett parti Runka bulle från start till mål.

Att någon verkligen har det är för mig fullständigt absurt. Det är alltför många osannolika händelser staplade på varandra.
Tänk er själva: En kille föreslår för sina sju-åtta kompisar att de ska onanera tillsammans. Jag vågar påstå att de sällskap där detta förslag mottages med ”Kul! Det gör vi. Låt oss bara spela kubb en gång till först!” är mycket få.

Om vi nu ändå är förbi hindret så måste ytterligare en idé säljas in: Alla ska runka på en bulle.
Att hela gänget går med på detta är ännu konstigare. Att det dessutom råkar finnas en bulle till hands är även det mycket underligt. Är det förresten kanelbullar vi pratar om här, eller är det något i still med en fralla?

Ska du dra en handtralla
Går det bra med en ostfralla


Om man mot alla odds har en grupp som tycker att detta låter mycket roligare än att sjunga lite karaoke eller spela poker, så bara vägrar jag att tro att de leker ända till slutet. Att någon snällt accepterar förlusten och gör det som förväntas.

Jag säger det igen: Detta har aldrig hänt!
Det enda som skulle få mig att ändra mig är om någon skulle kunna komma med förstahandsinformation och inget jidder om min kompis kusin.

Å andra sidan vill jag nog inget veta…

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ok, först av allt vill jag bara säga att jag spamläser din blogg så jag googlade inte hit genom att söka på ordet "runkbulle". :)

Och nu när jag har läst ditt... *söker ord*... smaklustiga inlägg så kan jag bara le och ruska på huvudet i ett lite äcklat leende. Jag tror som du, att det är en urbman myt att runka bulle. Jag tror inte ens att jag skulle tro på det om jag så såg en film på youtube...
Och den enda följdfrågan som ekar trött i huvudet är, Varför?

Letar febrilt efter annat att tänka på... tjingeling :)

Urban sa...

Klart tänkbart (om än kanske inte tänkvärt).
Även om jag tror att du underskattar att det i grunden är ett sadistiskt nöje med homofoba undertoner och alltså är någon sorts humor. Jag tror hursomhelst inte att jag någonsin hört talas om begreppet i min närmiljö (sådant får man lära sig om i media) och själv tillhör jag ett strata män som är minst sagt svårövertalade.

Säg, har du funderat på att koppla in Bengt af Klintberg på det här? Han har såvitt jag vet inte beskrivit begreppet i någon av sina böcker man han letar ständigt efter nya uppslag och finns det (internationell) forskning i ämnet så har han säkert läst den.
Det borde hursomhelst vara klart att det är en vandringsmyt i den meningen att det är mycket snack och lite hockey.

U.J.

Pseudonaja sa...

paljettenQ: Ja, varför är verkligen nyckelordet.

Urban: Om vi är tillräckligt många som googlar på "Bengt af Klintberg" "runka bulle" så kommer han vara så illa tvungen att djupdyka ner i detta ämne. :)

Howdy Sailor sa...

När jag vill mobba min man brukar jag anklaga honom för att ha runkat bulle i lumpen, vilket han aldrig har sagt att han gjort men vilket jag hävdar att han måste ha gjort eftersom man -- som du påpekar -- gör det på alla logementen i alla regementen. Okej att det är osannolikt men ta inte ifrån mig mitt lilla nöje att se framför mig hur maken och alla andra grönklädda på det där gamla fotot sitter och tajjar tillsammans.