torsdag 12 mars 2009

Nakna journalister (Uppdaterat)

Svenska folket vill läsa om kungahuset. Det finns en efterfråga på artiklar om Victoria och Daniel. Enligt en av de grundläggande ekonomiska reglerna kommer efterfråga att skapa ett utbud. I detta fall innebär det att det skrivs artiklar oavsett om det egentligen finns så mycket att skriva om.
Visst hör man redaktörernas skrik på kvällstidningarnas redaktioner?

Redaktör: Släng ihop något om Vickan och Danne. Jag vill ha det i min inkorg senaste kl 17!
Reporter: Men det har inte hänt något sedan igår. Jag kan väl inte skriva om Daniels förmodade nageltrång?
Redaktör: So what! Det har väl inte stoppat oss tidigare. Sätt fart nu!
Reporter: Ja ja.

Därför kan vi läsa i dagens Aftonbladet att några tanter nere i Tyskland prompt gick till närmaste resebyrå samma dag som förlovningen blev officiell. De ville förhöra sig om bussresor till Stockholm för att kunna vara på plats på bröllopsdagen. Wow liksom!

Expressens kan också baka suffléer på luft.
Johan T Lindwall är något så fint som Expressens hovreporter. Ni hästintresserade rycker genast till förstås: ”Äntligen någon som skriver ingående om hovar.”
Jag måste göra er besvikna. Det handlar om betydligt trivialare saker.

Johan T Lindwall har som uppgift att bevaka kungahusets väl och ve. Han går genom soptunnorna utanför Drottningholm, ringer till Maddes tandläkare och spanar med fågelkikare på gamla ryttmästare som mockade hästskit när Gustav V fortfarande var kung.
Han står och lurar utanför NK och andra exklusivare inrättningar i Stockholm i hopp om att Silvia, Victoria eller någon annan ur familjen ska komma ut efter avslutad shopping, för att sedan, när den omhuldade kungligheten skyfflas mot bilen av SÄPO-vakter, ropa fram några frågor:

Johan T Lindwall: Är Drottningen glad för förlovningen?
Drottningen: Ja.
Johan T Lindwall: Tycker Drottningen om Daniel?
Drottningen: Jo.
Johan T Lindwall: Ser Drottningen fram mot bröllopet?
Drottningen: Nein, eh jak menar ja.
SÄPO-vakt: Flytta på dig nu, Lindwall!

Därefter går Johan T Lindwall upp till redaktionen och svänger sitt journalistiska trollspö och se! Plötsligt uppenbarar sig en text som ger oss intrycket av att han suttit ner i ett förtroligt samtal med Drottningen. De har druckit te, pratat lite om sina familjer, tagit en extra bit scones för att det är så gott och skrattat lite åt hur tokig Alexander Bard ser ut i ridhjälm.

I dagens Expressen slår Johan T Lindwall till med en kejsaren-är-naken-artikel; dvs den handlar egentligen om inget alls. Det är bara en rad antaganden från hovreporterns sida.

Han vet att Daniel är nervös idag när han ska göra lite prinsjobb. Jasså verkligen?
Han "vet" också att Daniel åkte hem till Ockelbo för att förbereda sig inför dagens eldprov då stackarn ska visas upp på Kronprinsessans namnsdag.
Hur kan Johan T Lindwall veta med säkerhet att Daniel inte åkt hem för att hämta de där skivorna med New Kids on the Block som glömts kvar i pojkrummet?
Men å andra sidan sitter det en redaktör några skrivbord bort som accepterar vilket snömos som helst bara det handlar om Victoria och Daniel.

Redaktören: Lindwall, din jäkla vessla! Jag sa att jag vill ha något om Danne idag. Hitta på någon skit om att han är hemma i Råttebo hos mamma och laddar för sin stora dag!
Johan T Lindwall: Men min journalistiska integritet åker ut genom fönstret om jag fortsätter fabulera ihop sånt.
Redaktören: Din journalistiska integritet for ner i avloppet i samma ögonblick som jag anställde dig. Se så, lägg på en rem nu för tusan!

Man måste ändå ge Expressen en eloge för att man är så ärlig att man på startsidan inte lägger ut en bild på Daniel. Det är en bild på Johan T Lindwall, och det är väldigt passande.
Är det förresten ett skamset eller finurligt leende?

Uppdaterat:
Nu slår Johan T Lindwall till med ytterligare ett scoop på samma dag! Nu har han i sällskap av en Carl V Andersson skrivit en kort snutt om Daniels premiär på borggården.
Tänk att det behövs två reportrar för att värka fram detta krystade reportage.
Sin vana trogen får Johan T Lindwall också en "kort pratstund" med Victoria. Pratstunden består av följande:

Johan T Lindwall: Hur känns det att för första gången ha Daniel vid sin sida?
Victoria: Det känns jättebra.

Jag ser framför mig hur Johan T Lindwall ropar från sin plats bakom kravallstaketet och Victoria, som befinner sig 10 meter bort på väg till en väntande bil, vrider kort på huvudet på huvudet och svarar. Johan T Lindwall och Expressen har fått sin "pratstund".

Jag vet inte vad ni tycker, men jag anser att detta är stor journalistik!

Aftonbladet förundras över att Daniel vinkar. Jag undrar om han själv inser en sån jäkla soppa han har navigerat in sig i.

5 kommentarer:

Isidor sa...

Jag tror facktermen för den där bilden är "Mug shot", men jag är inte säker.

Är inte han efterlyst?

Pseudonaja sa...

Isidor: Kanske. Han är inte upplyst i alla fall.

Nonsensakuten sa...

Intressant vinkel där med tanke på det här med nakenhet.
Man får i sammanhanget nämligen inte glömma att Johan T fick sitt riksmediagenombrott då han i början av 90-talet som Kvällspostenanställd lyckades fotografera Richard Gere naken utanför Torekov eller var fan det nu var. Gere nakenbadade med sin dåvarande, 25 år yngre flickvän...

Ullah sa...

Stor journalistik? Gigantisk!!! Din rapportering, alltså.

Pseudonaja sa...

Nonsensakuten: Testa att googla på det namnet... :)

Ullah: Mmm kvantitet framför kvalitet... ;)