torsdag 26 mars 2009

Tomas Ledin - Lägg ner!

Tomas Ledin och jag går way back, och varför skulle vi inte göra det? Tomas Ledin går ju waaaay back. Här är en kort sammanfattning av hans fantastiska karriär:

30-talet: Skrev kupletter åt Ernst Rolf och Karl Gerhard.
40-talet: Ansvarig för ett pärlband av schlagerhits som han skrev under pseudonymen Jules Sylvain.
50-talet: Blev pappa. Var mest hemma med barnen
60-talet: Kallades för den femte Beatlen. Det fanns dock andra som också gick under det epitetet: George Martin, Brian Epstein, Pete Best, Stu Sutcliffe, Billy Preston, Eric Clapton, m.fl. Kanske var Tomas Ledin den femtonde Bealten?
70-talet: Spelade klarinett med husbandet i Hylands Hörna samt turnerade med ABBA. Började så smått uppträda under eget namn.
80-talet: Den smått osannolika alliansen Wiehe-Ledin tar initiativ till och genomför ANC-galan, vilket råkade bli ett av Olof Palmes sista, stora framträdande. Att länka Ledin med Palme-mordet, som vissa privatspanare har försökt, har dock ännu inte låtit sig göras.
90-talet: Klämde fram några brottar-hits och blev ännu större.
00-talet: Fortsätter med musicerandet.

Scenen var en utflyktsbåt som stävade genom Göteborgs hamn. Det var 1996 och det närmade sig jul. Mina kollegor och jag var på julbord på denna båt. Vi hann knappt sätta oss innan en inhyrd trubadur började spela. Han hade en röd Fender-gura på magen och lite förinspelat trum- och baskomp i högtalarna. Några ABBA-sånger avverkades. Sweet Home Alabama och Hooked on a feeling kom härnäst.
Allteftersom vi fick i oss mer alkohol så ökade stämningen. Trubaduren rev av några Sven-Ingvars-låtar, och här började det kännas lite olustigt för mig. Det skulle bli värre.
I höjd med kaffet så kommer det: Knivhugget i ryggen. Trubaduren spelar Tomas Ledin. Han nöjer sig inte med en sång. Han drar ett Ledin-medley. Jag ryser av obehag och funderar på att försöka ta mig upp till kapten och höra om han har mer sprit. (Detta var på den tiden då det dracks en del till sjöss. Så är det givetvis inte längre idag…)
Döm av min förvåning när jag upptäcker att jag är den ende som sitter ner vid bordet med armarna i kors över bröstet och surar. Mina kollegor står upp, klappar i takt (nåja) och sjunger med. Högst sjunger min bordsgranne, Elisabeth. SENSUEEEEEELLA ISABEEEEEEEELLA!
På denna julbordspråm är Tomas Ledin kung utan att ens vara närvarande i egen person. Jag ser mig om i skräck och förundran.

Ett par år senare spelade bandet jag var med i på Turmässan i Göteborg. Vi brände av ett set med inställsamma rocklåtar i företagets monter till viss förtjusning bland branschfolket, som var där och minglade (dvs drack gratis öl och vin).
Efter att jag hade packat ner gitarren drog jag runt till andra montrar och åt och drack gratis jag också. Någon stack till mig biljetter till efterfesten inne på Scandinavium. Det vankades gratis mat och sprit, vilket borde ha varit tillräckligt för att få med mig på tåget. Av någon anledning struntade jag i det.
Det visade sig vara ett beslut i klass med att avboka flighten som sedan störtar i havet.
Dagen efter möter nämligen Elisabeth mig i fikarummet. Hon är glädjestrålande:

Elisabeth: Kan du gissa vem som var hemlig gäst på efterfesten?
Jag: Eh, nej.
Elisabeth: TOMAS LEDIN!
Jag: Milda möss!
Elisabeth: Han var skitbra.
Jag: Verkligen? Drog han några hits?
Elisabeth: Du, han drog alla dom bra låtarna!
Jag: Va, körde han bara covers?
Elisabeth: Skit ner dig!

Härom veckan var jag ute med hunden. Vädret kändes olycksbådande. Mörka moln tornade upp sig. Jag kände ett olustigt tryck över bröstet.
När jag kom in och läste Aftonbladet på nätet så visade det sig att Tomas Ledin just annonserat att han skulle ut på sommarturné. Nu vet jag precis vilka dagar i sommar som jag ska undvika vissa städer. En musikalisk minkarta är mig given:

3.7 Skellefteå, Stadsfesten
4.7 Sundsvall, Gatufesten
8.7 Kristianstad, Kristianstadsdagarna
9.7 Helsingborg, Sofiero Slott
10.7 Varberg, Socitetsparken
11.7 Svedala, SommarRock
15.7 Borgholm, Borgholms Slottsruin
17.7 Linköping, Bergs slussar
18.7 Karlskoga, Alfreds Nobels Björkborn
22.7 Halmstad, Tylösand
24.7 Leksand, Samilsdal
25.7 Åbo, Turku Sea Days (FI)
30.7 Stockholm, Skansen
31.7 Luleå, Luleåkalaset
1.8 Vallsta, Orhalla
8.8 Örnsköldsvik, Folkets Park
15.8 Arvika, Arvika Hamnfest
20.8 Göteborg, Liseberg
21.8 Porsgrund, Rådhusamfiet (NO)
22.8 Sarpsborg, Kullåsparken (NO)

Fler datum kan tillkomma


Nej, nej! Inga fler datum! Sluta!
Fan, kan karln inte stränga av alla sina gitarrer och ägna sig åt att batikbleka kläder eller måla akvareller?

Å andra sidan: Efter Ledin-spelningarna i sommar kommer Elisabeth och alla andra gå hem glada i den ljumma sommarnatten. Det är ensamt skäl nog för Tomas Ledin att fortsätta att spela för folk som förstår att uppskatta honom.

10 kommentarer:

Isidor sa...

Jag önskar att JAG hade skrivit det där. Alltihop.

Vartenda ord.

Ulrika Good sa...

När vi hade kräftskiva på jobbet för ett tag sedan hette sånghäftet: "GOSS tolkar Ledin" och bestod bara av ööhhöwhöw-refränger. Rätt på det göttaste alltså.

Pseudonaja sa...

Isidor: Det där var en kommentar som jag blev väldigt glad åt.

Ulrika: Kräftskiva! Nu blev jag sugen och det är bara mars...

Pysseliten sa...

Oj, jag ser att vi får lägga om semesterschemat! Fast äh, han tillhör väl liksom det svenska sommarinventariet?

Susjos sa...

Haha! Ja det är väl så,antingen älskar eller hatar man Ledin!
Jag är förstås en Ledin älskare,vad kan man göra efter att ha fått hans autograf på armen som 17-åring ?(året var 1977!)
Tack för alla datum,bokar in Skansen redan nu!!!

Ullah sa...

Susjos: en del är faktiskt totalt likgiltiga inför honom, jag till exempel. Varken hat eller kärlek känner jag inför Ledin.

Superkex sa...

Jag håller med Isidor. Till punkt och pricka. Och givetvis undviker jag att åka in till Linköping Det Magiska Datumet. Ingen, och jag menar verkligen ingen, ska få nöjet att tortera mig på det bestialiska viset.

Nonsensakuten sa...

Susjos: Erkänn, visst var det så att du väntade till 1981 med att tvätta den där armen...

Pseudonaja sa...

Det är fascinerande hur olika vi tycker!

Susjos: Jag vill också veta hur länge det dröjde innan du tvättade dig. Eller gjorde du det enda rätta och gick och tatuerade in autografen på armen?

Susjos sa...

Haha! Ja,det tog några år innan den armen blev tvättad....synd att jag inte tänkte på att tatuera?? Hm...
" i natt är jag din,och ingen skaaa få ta natten ifrån oss"...jamen ni förstår väl att man blev såld??!!! hihi...