måndag 7 juli 2008

Kvällspressen rycker ut

Ibland när nyhetstorka råder gör skymningspressen små nedslag i den lille mannens vardag. Ofta handlar det om en person som har utsatts för någon orättvisa. Reportagen brukar vinklas till den grad att det är löjligt. Inga kompletterande frågor ställs. Förstör inte en bra story.
Man måste ju få till en bra text till bilden på den förfördelade med moloken uppsyn sittandes i IKEA-soffan eller ståendes med bister min utanför inrättningen, där orättvisan ägt rum (Se bild nedan!)

GT (Expressen) specialiserade sig under många år (och kanske fortfarande) på att göra reportage om folk som inte hade fått åka med båten till Danmark. Det typiska fotot till artikeln föreställde en tatuerad man med slitet utseende, cigarettfimp bakom örat, plånboken i kedja, stålkam i bröstfickan och vattenkammat hår. Av någon outgrundlig anledning hade Raymond blivit stoppad av fartygsvärden, som felaktigt hade anklagat Raymond för att vara berusad.
Reportern: Men du var helt nykter?
Raymond: Ja, jag hade inte druckit en droppe, jag svär!
Reportern:: Hur känns det nu då?
Raymond: Det känns hemskans ledsamt. Jag hade tänkt åka till Danmark och köpa blommor åt min sjuka mor.

Notera att han har klippt Ica-kortet.

Dagens loser återfinns i Aftonbladet. Det är Karl-Erik Borg som inte fick köpa cigaretter på Ica. Han hade inget leg med sig och trots sin mogna ålder, 64 år, blev han då nekad att köpa sina Marlboro.
Visst är Ica övernitiska i detta läget, men Karl-Erik är inte bara lite sur; han är djupt kränkt.
Här är ett citat ur artikeln: ”Aldrig mer Ica, i fortsättningen handlar jag på Coop. Icakortet har jag redan klippt.”
Min favorit är dock: ”Jag blev ursinnig, jag har aldrig känt mig så förolämpad i hela mitt liv.” Karl-Erik har trots sina modiga 64 år aldrig blivit så förolämpad i hela sitt liv...
På slutet får artikeln en lustig tvist, när Karl-Erik berättar att nu slutar han att röka: ”Hela historien har gjort mig så förbannad att jag beslutat mig för att fimpa för gott, säger Karl-Erik.”
Jag tänker att man förutom att visa leg även skulle tvingas sjunga en aria ur en opera på italienska, göra en frivolt och säga namnet på Jemens stadschef för att få köpa cigaretter. Inte en käft hade fått köpa tobak och djupt kränkta hade de slutat med cigaretter och snus. Folkhälsan skulle öka dramatiskt.

Ett par ord till dig Karl-Erik: Om det stämmer att detta var det ögonblick i ditt liv då du känt dig allra mest kränkt så vill jag gratulera dig. Du måste ha levt ett ganska behagligt liv utan några större förnedringar eller besvikelser.
Men vet du vad? Egentligen tror jag att du är en billig drama queen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bästa Pseudonaja.
Morgonen börjar med ett stort leende på mina läppar hur kul som helst.
Borde du inte fixa ett patent på detta recept, tänk så härligt med ett rökfritt Sverige, eller varför så inskränkt en rökfri värld?
Tyvärr tror jag inte att Karl-Erik kommer hålla sig rökfri många timmar han snackar nog en massa ....
(å med detta får jag väl anta att jag inte är så hemlig längre.)

Pseudonaja sa...

Jo du är nog ganska hemlig ändå, men ge oss gärna en ledtråd. :-)

Anonym sa...

Kommer nog att var hemlig länge eftersom vi inte känner varann alls. Men har liksom tassat runt på din blogg och kikat. Ord (miss)brukarare som jag är gillar jag det du skriver om eller är det kanske mera sättet hur du skriver det? Eller är det både och?? Sen är det ju en klar bonus att du har en från kungafamiljen som tar sig tid att låta oss vanliga människor läsa om hennes dagar. *S* (hur många andra bloggare har det?)
Så vart man mindre hemlig nu? Eller är det nu jag borde lägga fram ålder, civilstatus och mål med livet? Blir mera av en kontaktannons då.
Kan väl låta slinka ur att jag är född någon gång på 70-talet.
Så otroligt inte hemlig jag känner mig nu. *S*

Pseudonaja sa...

Du får vara hur hemlig du vill. Det är roligt att du läser. Jag skriver i första hand för mitt eget höga nöjes skull, men att der finns folk som läser ger mig en kick. Att det dessutom finns de stackare *s* som kommer tillbaka för att få mer är extra roligt.