torsdag 24 juli 2008

Bältros

Ja, det var lite av en raritet med en 2-åring med bältros på barnakuten. Hon måste ha haft vattenkoppor vid ett tidigare tillfälle utan att vi märkt det. En del slipper ju feber och enligt läkaren så förekommer det även att man kommer undan med enbart en eller två prickar eller inga alls!
För att få bältros krävs nämligen att man har haft vattenkoppor. Viruset ligger sedan vilande i kroppen. När det sedan bryter ut igen så är det som bältros. Det är alltså inte så att man smittas och får bältros. Det kommer liksom av sig själv om man har haft vattenkoppor. Det vanliga är ju att man har vattenkoppor som barn och sedan får man bältros i ungdomsåren eller som vuxen. I dotterns fall så har förloppet varit snabbare. Tyvärr så kan hon få ytterligare slängar av bältros, när hon är äldre.


Efter omständigheterna mår hon bra. Hon har lite feber och nätterna är svåra, eftersom det antagligen är svårt att hitta en skön liggställning. Hennes blåsor har börjat spricka och blivit till sår. Varken hon eller jag har alltså sovit någon längre stund inatt.

Därför tar vi det ganska lugnt idag. Tack gode Gud för dvd-filmer med Saltkråkan!
5-åringen har haft lite långtråkigt och kanske inte fått den uppmärksamheten, som hon brukar. Vad gör hon då? Skaffar sig uppmärksamhet så klart! Lite modern konst på barnkammardörren gör susen! Tyvärr så får det inte sitta kvar så länge, eftersom jag inte är så fascinerad av spontankonst inomhus.

Tack till er som hört av er via kommentarer och sms. Min lilla tjej är säkert snart på bättringsvägen.

3 kommentarer:

Pysseliten sa...

Tack för bra info. Mamma fick bältros för två veckor sedan och har tydligen haft rejält ont av det. Jag visste inte att så små kunde få det.

Hönsmamman sa...

Insikten om att ens barn kan få bältros är förvirrande och jobbig. Fanns liksom inte på kartan innan yngsta sonen plötsligt drabbades. Har själv haft det och vill nästan inte tänka på hur smärtsamt det måste vara att drabbas vid den åldern.

Pseudonaja sa...

Ja visst är det skumt! Lyckligtvis har små barn inte alls samma smärtor som vuxna som får det, förklarade dom på sjukhuset. Vår dotter var i det närmaste opåverkad.