tisdag 11 mars 2008

Bowling

Bowling är en underlig sport. Är det över huvudtaget en sport förresten? Har det inte mer inslag av ett spel? Jag tänker lite på den sortens spel där man spelar med ena handen och har en öl i andra handen; ungefär som boule eller kubb. Det finns ju faktiskt numera också discobowling då man bowlar till musik, "häftiga" ljuseffekter och med just alkoholservering.

Nåja, bowling har ju ett seriesystem med lag som möter varandra, har jag förstått. Dessa lag består av inte sällan ganska bastanta damer och herrar i urtvättade träningsoveraller. På ryggen står klubbnamnet tryckt med flagnande text. Givetvis har de sina egna klot och skor. Inga lånegrejor här inte. De har också någon sorts handledsstöd vars funktion jag inte är riktigt säker på. Slår man fler strikes med ett sånt? Eller har dom bara bowlat så mycket att det är till för att lindra smärtan från förslitningsskadorna, som kommer av att ha slängt tusentals bowlingklot genom åren?

Bilden föreställer systrarna Grey från Nebraska. Från vänster ser vi Sybil, Violet, Edna och Esmeralda. Det är inte vilka systrar som helst. De är de enda bowlande fyrlingar som vunnit the National Bowling Championship tre år i rad. Med all rätt kallades de The Fabulous Grey Sisters. Detta var på 50-talet men fortfarande talas det om de fantastiska systrarna i bowlingkretsar.

Vad hände dom senare?
Sybil var gift med en kock med vilken hon hade fem barn (ingen av dom var dock fyrling). Efter att kloten var lagda på hyllan (Ja, jag menar bowlingkloten) öppnade hon en diner i tillsammans med maken.

Violet satsade alla sina prispengar på olja och blev stenrik. För de alla flesta hade det räckt men Violet investerade under 60-talet hårt i amerikansk vapenindustri. Som en liten hobby vid sidan om hade hon också intressen i diverse tobaksbolag. Vi hennes död i början av 80-talet kommenterade Ronald Reagan att Violet Grey var en "True, American hero".

Edna gifte sig med John F. Kennedys kampanjledare, Steve Newmark, och kom att resa med sin man land och rike runt inför presidentvalet 1960.
En sen kväll utanför Sacramento i Kalifornien förolyckades Edna, hennes man och Kennedys sekreterare Erica White i en bilolycka. Det ryktades att Steve Newmark, som satt vid ratten, hade kört berusad, men det hela tystades ner. Kennedy gjorde en dags paus i kampanjandet och deltog i makarna Newmarks begravning.

Esmeralda var en av de första som kom ut som flata i USA. Att hon dessutom gjorde det 50 år gammal och samtidigt bröt upp från sin make Earl, väckte en stor uppmärksamhet.
Bowling var en i många avseenden konservativ sport och Esmeralda tvingades lämna Midwesttouren mitt under pågående säsong. Det kom också att bli slutet för The Fabulous Grey Sisters osannolika framgångar. Detta bidrog säkert till att relationerna med de övriga systrarna kom att bli frostig i ganska många år.
Esmeralda hade dessutom varit den överlägset bästa bowlaren av de fyra, vilket skapade en del avundsjuka och konflikter systrarna emellan. De andra tyckte att Esmeralda blev alltmer uppblåst med tiden, vilket man faktiskt kan se om man tittar noga på bilden här under.

Sedan gick ju allt överstyr...

Lägg märke till avsmaken i de andras ögon.

Inga kommentarer: