söndag 18 januari 2009

Semlor

Nu är vi inne i semletider. Efter nyår anser jag att det är legitimt att äta semlor.
De ska ätas på det "vanliga" viset med sked och med en kopp kaffe till.
Det finns dock de som är lite speciella och äter semlor som hetvägg. Man tar den mycket goda semlan och förstör den genom att placera den i en skål med varm mjölk.
Om man tycker de där bitarna av bulle, som man av misstag tappar ner i ett glas mjölk, är extra delikata, eller om man har så dåliga tänder att det är svårt att tugga, så är hetvägg ett utmärkt sätt att äta semla på. I annat fall är det bara väldigt suspekt.

Härom dagen begick vi semlepremiär. 5-åringens entusiasm när jag packade upp gräddiga bullar visste inga gränser. 3-åringen (tidigare känd som 2-åringen) fattade inte vad det var frågan om, men smittades av 5-åringens upphetsning. Båda var i full gång att slicka grädde innan jag ens satt mig.

- Skynda dig pappa! Det är jättegott! ropade 5-åringen och det kom en puff florsocker ur hennes mun.

När grädden var slut så mattades dock intresset snabbt. Till sist satt jag själv kvar med egna semlan och två halvätna. Jag fick en lugn stund med kaffe och semla.

14 kommentarer:

IA sa...

Mums!! Själv har jag redan hunnit med att äta minst 5... Kram

Ullah sa...

Jag är lite mer traditionell och äter bara semlor på fettisdagen. Förstår inte alls ditt förtal av det rätta sättet att äta dem. Utan varm mjölk är det ju bara som vilken bulle som helst.

Pysseliten sa...

Man kan alltid äta semlor! Jag äter dem helst i november i varm mjölk, sk. hetvägg! Semlor är tveklöst godaste bakverket som finns!
Har inte haft premiär för 2009 än, men jösses, nu blev jag visst sugen på att baka lite ...

linda sa...

åh jag vill haaaaaaaa!

Pysseliten sa...

Japp, då var dom bakade och klara då! Måste bara köpa grädde, tack, du räddade min söndag!

Ullah sa...

Är de fortfarande lika goda på Svara katten, förresten?

FroggyMama sa...

Mmm döttrarna är ju kloka, det är ju grädden som är godast!

Michadelica sa...

Far min äter hetvägg, men det har inte gått i arv till mig iaf. Jag har inte ätit/druckit ren mjölk, vare sig kall eller varm sen mellanstadiet, jag gillar inte vare sig grädde eller mandelmassa och återstoden, en vanlig slät vetebulle, känns liksom inte så värst spännande... Slutsats: Micka och semla/hetvägg är ingen lyckad kombo. Men se fördelen, det blir ju destom mer till er som gillar't! :)

Pseudonaja sa...

Jag har närt en hop hetväggsbarbarer vid min barm!

Pysse: Blev dom goda?

Ullah: Är det ett ställe i Kungälv? Jag har inte handlat där. ICA Maxis var goda.

Ullah sa...

Man kan ju diskutera vem som är barbar i det här sammanhanget...
SK = klassiskt ställe i Kingriver om du frågar mig.

Comvidare sa...

När jag också hade gärningsmannaprofilen "5-åringen" så tyckte jag bara om själva bullen och florsockret. Så det var det jag fick, en kardemummadoftade bulle med florsocker på. Lyckligtvis har jag förfinat min smak med åren.

Tack för startskottet Pseudo! Semeldax!

Pysseliten sa...

Javisst blev dom goda! Jag ska nog slänga in en bild i bloggen, bara för att.
Comvidare, när mina knoppar var sådär 5, ville dom alltid ha mosad banan i sina semlor, riktigt gott faktiskt! Och när jag var barn fick grannens Viktor (~5) grädde i sin strut, när vi andra fick glass, blä!
Man skulle kanske konsultera en 5-åring när man inte kommer på vad man ska äta till middag?

Comvidare sa...

Man kan fråga en femåring om det mesta har jag upptäckt. De har åsikter om allt och delar gärna med sig av dem. Ljuvligt!

Jag har förresten hört att marsansås är en annan variant.

Pysselitens karlslok sa...

Men nu pratar du ju helt i nattmössan. En semla utan varm mjölk är som ... grädde utan kyssar eller vad dom nu brukar säga. Och tanken på att lilla jag skulle vara närd vid din barm, den är synnerligen...hm märklig.