torsdag 8 januari 2009

Nyårslöften

Jag har inte gett något nyårslöfte i år. Har ni? Jag brukar ha svårt att hålla nyårslöften.
En gång lovade jag att fullfölja en fasta. Det gick mindre bra. Dag två var jag på seneftermiddagen så fruktansvärt hungrig och grinig att omgivningen bönade och bad om att jag skulle börja äta igen, och jag åt! Gud så jag åt, och sedan fick jag ju grymt ont i magen.
Ni ser, nyårslöften är inte bra.

För att sedan komma undan mitt löfte så menade jag att jag i själva verket inte hade lovat att fullfölja en fasta utan att förfölja en faster.
Nu gjorde jag i och för sig inte det heller.

När Socialdemokraterna någon gång på 80-talet hade dagisplats åt alla (endast barn dock) som vallöfte (vallöfte = politikens nyårslöfte) lockades nog en och annan att rösta på dem. Tyvärr så hade inte alla barn dagisplats, när nästa mandatperiod närmade sig sitt slut.
Då gick Ingvar Carlsson ut och meddelade att det inte hade varit ett löfte; det hade varit en målsättning. Med ens kände sig alla föräldrar med barn i kö till förskola sig lite mindre svikna...

Jag tänker för en sekund eller två bli socialdemokrat! Jag känner hur varma tankar om fackföreningsrörelsen kommer över mig. Jag får lust att klä mig i kofta och loafers med bjällror. Jag kontemplerar en stund över Ådalen. Jag kollar in ett tal på YouTube med Mona, där hon pratar ”så att folk ferstååår.”
Så… nu kan jag avge några nyårsmålsättningar!

Jag ska skaffa ett nytt jobb. Gärna snart...
Jag tänker parallellt arbeta för att på sikt kunna göra det som jag egentligen tror att jag vill göra: Göra musik och skriva. Riktigt hur det praktiskt ska gå till vet jag inte idag, men jag ska fortsätta att blogga och under året införskaffa det som behövs för att kunna spela in musik här hemma.
Jag ska göra fler roliga saker: Hälsa på kompisar, gå på fler konserter t.ex.
Jag ska inte dras ner i negativa tankespiraler.

Så där, nu tar jag av sossekoftan för den här gången.

Nu är det nytt år och det är en ny dag. Nya möjligheter, nya chanser!

10 kommentarer:

E sa...

Tusan va jag älskar dina inlägg!
Du är något alldeles extra allt!

Ååååhhhh...du är sannerligen ...jag saknar ord=)...men det gör ju och andra sidan aldrig du!
Jag bli så glad när jag ser ett nytt inlägg från dej.
Ha det som du förtjänar..dvs, skit bra hela långa dagen.
Kram

Howdy Sailor sa...

Jag har brutit ett löfte och (hittills) hållit ett annat.

Igår behövde jag dig men jag vet ju inte ens vad du heter. En av mina uppdragsgivare funderar på att ordna en reptilutställning, men reptilspecialisten hade flyttat till Kanada.

Det är möjligt att jag behöver dig eller någon du känner ifall detta går igenom. Det verkar vara en seriös ambition i alla fall.

Ullah sa...

Nu måste jag märka ord, fast jag kommer att ångra mig i nästa sekund (det är ohyfsat). Men jag fastnade på den goda E:s lite underliga uppmaning till Pseudo: "skit bra hela dagen". OK att han pratade om magproblem, men ändå...

Pseudonaja sa...

E: Tack för lovebombing! Jag gillar dig också!

Howdy: Kolla dina meddelanden på mobilen. :-)

Ullah: Jag hade ju tänkt låta det passera! Rackare där!

Howdy Sailor sa...

Min gamla skitmobil till firman har avlidit temporärt!

Lady Stalker sa...

Återigen ett höjdarinlägg! Vem tar över sossekoftan efter dig? :-

Själv har jag inte avgett några nyårslöften. Men det där med målsättningar kunde ju vara en fegisvariant, haha ...

Anonym sa...

Det där med löften får som du så klyftigt beskriver omformas till målsättningar:)
Jag tänkte jag skulle lära mig att skippa crapet, det vill säga inte älta andras problem... och att farmför allt inte ta på mig dåligt samvete för saker som inte är mitt problem (jag är specialist på det).
Jag ska ta med mig otyget dåligt samvete till vetrinären för akut avlivning.

Jag håller båda tummarna för dig att du får nytt jobb ögonaböj.:)

Mattias sa...

Där fångade du en STOR poäng, ärligt talat. Målsättningar. Skriv upp dina mål, men se djävligt noga till att du inte därmed menar löften! De får tar det tid de tar, och se till att betrakta dem på det viset; Ingvar Carlsson hade en liten poäng där.
Till exempel (klassiskt): sluta röka! Nå, nu står målet där på papperslappen. Du bolmar på... en månad, två månader, ett år... tar fram lappen... Vad står det...? just det ja, sluta röka... hade nästan glömt bort det...
Det var visst nån snubbe som uppfann ett ord som... Det UNDERMEDVETNA var det va? Alltså nånstans djupt i dig jobbar målet, fast det inte märks för allt ditt bolmande, och en vacker dag är pusslet i dig och lagt och du är redo att ta steget. Hipp, hepp - du slutar röka!
Ingen press, ingen hets, som löften brukar leder till.
Målsättningar är mer som en autopilot som sakta men säkert tar dig mot - just det, målet! - även när du med dina tankar är ute och virrar.

En annan sak, Pseudonaja: Gör musik men ge inte ut någon skiva. Framförallt ingen LP-skiva. Framförallt inte utan att tänka över omslagsdesignen riktigt riktigt noga. OK?

Mattias sa...

Vad är förresten löften? Att frivilligt sticka huvudet i ångestsnaran.
Målsättningar utgår istället från en hög självuppskattning: "Jag är VÄRD att sluta röka." ("Men jag är också värd att slippa känna ångest för att inte lyckas med detsamma")
Läs gärna Melody Beattie, Bli fri från ditt medberoende, kapitel 16, där skriver hon om det här.
Och du, sorry Pseudonaja, jag borde ändra mitt nick till BLOGGKAPARN... Jag breder ut mig med mina kommentarer... Det ska jag fan i mig göra till en MÅLSÄTTNING; att lära mig att kommentera KORT och LAGOM.
I sinom tid...

E sa...

=)