fredag 16 januari 2009

Ny dator?

Nu börjar den bistra it-verkligheten tränga sig på. Jag behöver verkligen en ny dator! Jag har haft en rolig surfdator, en bärbar liten sak, som egentligen tillhör min bror. Det var ganska länge sedan han lämnade den här och lånet har nästan förvandlats till en gåva. Tyvärr ringde han igår och ville ha den tillbaka. Gick det bra? Jag kände för att säga något av nedanstående:

– Dator? Vilken dator?
– Den försvann med stormen Gudrun.
– Vem är du?

Istället sa jag: "Självklart, det är ju din dator!"

Kvar i hårdvaruparken är då den stationära burken från 2002. Det var en state-of-the-art-maskin på den tiden. Så löjligt snabb att man bara log klentroget.

Nu är den en skugga av sitt forna jag. Hårddisken är knökfull och borde defragmenteras. Om man lyssnar noga kan man faktiskt höra datorn jämra sig:

– Snälla, installera om Windows! Avinstallera åtminstone alla program som du inte använder!

Jag tänker att jag ska göra det imorgon. Jag ska, jag ska! Det tänkte jag visserligen igår också, men imorgon kanske det verkligen blir av.

Om jag nu skulle köpa en ny dator så fick det givetvis bli en bärbar. För drygt tio år sedan så var det inte helt självklart om man skulle köpa en PC eller Mac. Sedan följde några år då PC var enda alternativet om man inte var djupt insyltad i den grafiska branschen eller arbetade med musik.
Nu känns det som att vi är tillbaka i ett skede då det inte är helt självklart att det ska vara en PC.
Jag går och suktar lite efter en Mac. Förutom att de är väldigt snygga att titta på, så skulle jag vilja använda min nya dator för att spela in musik, och då sitter ju en Mac som en smäck. Nu finns ju de flesta av de programmen för PC också, men ändå har jag svårt att släppa tanken på en Mac. Jag skulle ju inte behöva oroa mig för virus och trojaner på samma vis.

Kanske en PC?

Vad som lockar med en ny PC är att jag skulle kunna köra lite roliga spel på den. Jag har en 4-5 spel som väntar på en dator med tillräckligt bra prestanda för att spelas. Visserligen kan man, vad jag förstår, även köra Windows på en Mac, men frågan är hur det fungerar ihop med grafikkort och sånt. Kanske någon av er som vet?

Kanske en Mac?

Jag skulle också vilja höra från er som är Mac-frälsta, vad som retar er mest med era Macar? Finns det några uppenbara brister?

6 kommentarer:

Tesa sa...

Har själv använt mac sen tidiga 90-talet nu och skulle inte komma på tanken att byta till pc.

Mac och spel är sådär fortfarande tror jag. Du kan ju dock köra parallells eller Boot camp på mac? Och därmed har du en pc också.

Ska du kunna greja med grafikkortet och dylikt tror jag det bästa är att ha en stationär som kan uppgraderas ordentligt, gissar att vare sig de bärbara eller iMac:en orkar med riktigt.
Och det är inte billigt att uppgradera...

Virus finns till mac också och det verkar växa även om det inte är samma mängd som till pc gudskelov. Hoppas det dröjer länge.

Titta in hos 99mac så ska du se att du får svar på allt du undrar över.
http://www.99.se

Tesa sa...

Brist med mac glömde jag att svara på...

Jag har inte många brister att rapportera mer än service/supporten möjligtvis (skulle försöka få en burk utbytt för x antal år sen men jag fick nästan bråka ihjäl mig för att få det fixat trots fabriksfel. Tog 5 månader),
Och att jag tycker att kvaliteten har sjunkit de senaste 5 åren.

Ulrika Good sa...

Brister med Mac? Jag förstår inte frågan.

Ulrika Good sa...

Efter att ha funderat lite har jag kommit fram till att den frågan är ungefär som att fråga "Vad är det absolut vidrigaste med dina barn?".

Pysseliten sa...

Jag började min datorkarriär med Mac då jag var grafiker i mitt tidigare liv (~90), när jag sedan började plugga (-98) hade jag stooora svårigheter med att släppa musen!
Nu (-09) är jag helt avvänjd, men Mac är helt klart snyggast! Mamma, pappa och båda bröder använder Mac, vilket gör att jag inte kan surfa ut med min PC hemma hos någon av dom, totalt värdelöst! (Dom har en trådlös manick som bara pratar Mac-språk)

Lycka till med beslutet!

Lotten sa...

Det finns noll och inga anledningar till att du inte skulle välja Mac. Så är det. Den är överlägsen i allt.

(Om jag hade fått provision för alla Macar jag har fått folk att köpa, hade jag ... inte alls fått särskilt mycket. Det är något fel på min övertalningsförmåga.)