tisdag 20 januari 2009

Pärlor till ett svin

Ibland får du saker som du inte riktigt förtjänat. Någon förärar dig en sak som du egentligen inte skulle ha haft. Det fanns kanske ett dussin människor som hade kämpat bättre än du. Likväl står du där och är tacksam och samtidigt lite generad.

Lotten, bloggarnas överprästinna, arrangerade sin traditionella julkalender i december. Likt en berusad mammut störtade jag den 8 december in i denna litteraturvetarnas porslinsaffär och sluddrade ur mig en gissning.
Dagen efter, ja den 9 december, publicerades det rätta svaret på facitsidan.
Jag hade tyckt mig känna igen någon sorts ton i den kluriga frågan och drämt till med Stephen King. Jag borde ha sagt Charles Baudelaire, för det hade varit rätt.

Ö-Helena svarade just Charles Baudelaire. Ö-Helena hade till skillnad från mig en aning om vem Charles Baudelaire var. Ö-Helena har antagligen översatt en knippe böcker av Charles Baudelaire. Hade inte Charles Baudelaire dött redan 1867 så hade Ö-Helena brevväxlat med honom. Ö-Helena brevväxlar antagligen med hans ättlingar. Ö-Helena är varje år huvudtalare vid ett Baudelaire-konvent.

Baudelaire

King

Döm därför av min förvåning då jag scrollar ner och ser att jag har vunnit priset; en T-shirt. Jag gissade på Stephen King ju. Jag inser att här handlar det inte så mycket om att gissa rätt utan att vara med och ha lite roligt tillsammans. Ändå kan jag inte låta bli att känna mig lite skamsen; dels för att jag har snuvat Ö-Helena på priset och dels för att jag gissade på Stephen King av alla författare.
Jag gillar faktiskt Stephen King. Jag vet att han inte klassas speciellt högt i litteraturkretsar. Vi kan vara ganska säkra på att han inte kommer att tilldelas något Nobelpris i litteratur. Ändå tycker jag att han skriver en del väldigt bra saker. It är fortfarande den läskigaste bok som jag läst. Jag läste om den för ett par år sedan och det var... jobbigt.
Dessutom har han ett bra sätt att beskriva situationer och företeelser. T.ex. påpekar han i en bok, jag minns inte riktigt vilken (måhända Salems Lot), att relationen mellan svärfar och svärson aldrig kan bli riktigt avslappnad. Svärfar vet nämligen att svärsonen sätter på hans dotter och svärsonen vet att svärfar vet...

Men ändå. Jag har inte bara gissat på Stephen King när det skulle ha varit Baudelaire. Jag har dessutom belönats med ett pris för det.
Det är lite som att gissa på A-Teens när rätta svaret är Bob Dylan. Som att chansa på Prinsessan Lilian när det skulle vara Drottning Elizabeth II. Eller som att drämma till med Åsa Nisse i toppform när korrekt svar är Citizen Kane.

Jag tackar ändå för t-shirten men böjer samtidigt mitt huvud lite i skam. Ö-Helena, vi kanske kunde ha delad vårdnad? Du kunde ha den under jämna veckor och jag bär den udda veckor. Jag kan stå för tvätten också.

Vi ses på nästa Baudelaire-konvent!

4 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Tack snälla du för erbjudandet, men jag vann också en T-shirt! (Troligen när jag gissade fel, vilket jag gjorde i 80 % av alla luckor om jag inte minns fel.)

Lotten sa...

Tänk om alla svin gick i pärlor. Vilken synnerligen vacker värld vi hade levt i!

(Översättarhelena är ett svin även hon: hon bär nämligen till vardags aldrig t-shirt utan har sin vackra tröja att sova i. Själv har jag ju julkalendertröjor på bal och gala.)

Anonym sa...

King är ju rätt bra. Ju tunnare boken är desto bättre, han kan förlora sig i långa beskrivningar som får mig att storkna. Men boken "Thiner" var roande läskig minns jag. Dessutom ligger hans böcker bakom några filmer som inte är helt oävna.

Grattis till skäm-tröjan ;)

Comvidare sa...

Och Pseudo är lika rolig som vanligt.

(den där bloggträffen gör mer och mer ont)