tisdag 16 december 2008

Blommor och bin

Nu har jag för andra gången på kort tid fått besked om att en kompis väntar barn. Båda har berättat att det inte riktigt var planerat men att det ska bli väldigt roligt ändå.

Jag gläds ett ögonblick med dem, men förundras sedan. Det var inte planerat? Men hur blev det då? Var de inte med på sexualkunskapslektionerna i skolan? Det var ju en av de få lektioner då klassen lyssnade uppmärksamt.
Om man inte planerar barn, varför har man då oskyddat sex, och om man nu ändå av någon anledning har oskyddat sex, varför har man det under de där dagarna i månaden då det tar som allra bäst?


Visst, det finns de kvinnor som inte har den där väldigt jämna menstruationscykeln, då mensen kommer lika regelbundet som tåget, men det är väl då som man ska vara extra försiktig? Kanske ska man göra som brandmannen, dvs rycka ut i tid? Kanske man rent utav ska skydda sig?
(Jag gissar också att för mig gäller helt andra regler, oklart vilka, eftersom jag har fåglar i snoppen.)

Man kan ju tänka sig att alkohol har spelat in. Det kan ju få annars sansade personer att både säga och göra tokiga saker. Jag har inte riktigt känt att det har varit läge att undra: "Jo, när ni nuppade, var ni drängfulla då? Ja, med tanke på att ni av misstag fixade till en unge?" Det kan anses vara en okänslig och alltför intim fråga.

Annars kan ju religion vara ett skäl. Gud hatar kondomer men tycker att det är jättekul att jorden överbefolkas och människor dör i svält! Jomen visst!

Nu är inga av dessa kompisar speciellt religiösa så jag utesluter det.

Jag väljer istället att tro att dessa små liv, som är på väg ner till oss på jorden och vilar tryggt i magen på sina mammor, blev till i en akt av största kärlek, och att även om det inte var planerat så var det menat så.

8 kommentarer:

IA sa...

Godmorgon du tidiga morgon bloggare! Hoppas du får en härlig dag! kram

Lady Stalker sa...

Intressanta reflektioner.

Graviditeter kan dessutom få folk att ställa de mest fåniga frågor.

När tredje killen låg i min mage fick jag mer än en gång höra:

"Den här gången blir det väl en tjej? Det hoppas ni väl på?"

Jomenvisst, vi beställer en på lagret. Och går det inte så kan vi ju lägga in fem beställningar till, ändå tills de får in nån ...

Tilläggas kan att de frågande knappast hört talas om att barn inte är sjävklara över huvud taget. Men det är en annan historia.

Mrs Li sa...

Men, det är sånt man bara säger för att verka cool...

För om man säger;
"Jo vi har planerat detta lilla barn länge men lyckades först efter fjärde ägglosningen räknat sedan vi började..."

Då verkar man så präktigt välplanerad. Det är lite coolare att säga att det inte var planerat.
Tror jag ;)

Kanske känner man lite mindre press också om man redan från början tar det som det kommer. Lite skönt coolt oplanerat. Vi löser det här alltefersom, liksom.
Livets överraskning. Hej och hå.

Och det är barnen, för mig. Den bästa överraskningen och gåvan som jag har fått i livet.

Ullah sa...

De hade väl "slarvat" lite, tänkte att råkar det bli något (fast det inte är "planerat"), så blir det något. Det hände några läkare jag känner. Det är nog ofta frågan om planerade oplanerade graviditeter, så att säga.

Susjos sa...

Man borde ju veta hur barn blir till ja! Alla vet ju att det är fåglarna i snoppen som är orsaken!

Comvidare sa...

Fast med tvillingar kan man nog luta sig mot frasen "det var inte planerat". Sen att man som förälder till tvillingar/trillingar/fyrlignar/femlingar måste luta sig mot en hel del andra stöttepelare under solstrålarnas uppväxt är väl en helt annan sak.

Tesa sa...

Fast det har ju hänt att de skyddat sig men att skyddet inte funkat som vanligt och då är det oplanerat tycker jag nog.

Sen har jag tänkt samma sak, speciellt då jag faktiskt vet att de inte haft skydd (det var en kompis som berättat att hon slutat med p-piller några månader innan den gången) men ändå kallat det "oplanerat".

Howdy Sailor sa...

För två år sedan fick jag för mig att jag var gravid. Maken blev jätteglad. Sedan visade det sig att jag inte var gravid. Maken blev ännu gladare.