lördag 18 juli 2009

Scannerefterlysning

Så här ligger det till, mina vänner. Jag har ungefär en miljard diabilder från resor och annat skoj. Det är bara en tidsfråga innan diabildsprojektorn pajar ihop totalt och då kommer antagligen både expertis och reservdelar att saknas.
Till hösten kommer jag att starta ett nytt projekt, till vilket bilder som jag har just som diapositiv kommer att behövas.

Jag har alltså två anledningar att överföra mina diabilder till ettor och nollor. Nu behöver jag hjälp från er att lura ut vilken scanner som passar bäst för ändamålet. Då det rör sig om en ansenlig mängd diabilder så bör den kunna scanna flera åt gången. Givetvis är egenskaper som snabbhet och bra pris också önskvärda.

Har ni några goda råd? Har ni själva scannat av en hysterisk stor hög diabilder?

5 kommentarer:

florsocker sa...

Ett tipssida http://blogg.tkj.se/framkalla-dia-negativ-digitalisera/

Översättarhelena sa...

Jag har ingen aning, men om du hittar någon bra lösning så är jag väldigt intresserad eftersom jag också skulle behöva skanna in en massa diabilder. Helst ska man väl kunna skanna in negativ till vanliga foton också.

Isidor sa...

Med all respekt för ekonomi och priser och begränsad budget.

Om det var jag, och det är det lite, för jag har också tusen diabilder, skulle jag ge upp redan innan jag köpt en scanner och gå till någon annan och få det gjort. Eller inte ens orka börja. Det är ett helt galet jobb att att scanna sånt. Och jag är lat och har småbarn.

Men hittar jag en bra scanner hör jag av mig! ;-)

Båthuspernilla sa...

Min farsa har skannat in alla sina tiotusen dior med en film/diaskanner från Konica-Minolta. Tyvärr finns ju de inte kvar, men det är en bra modell som kan ta andingen fyra dior i glasfri ram eller fem bilder utan ram i taget. (Negremsor funkar också, tror de ska vara fem rutor långa).

Han valde dock att skanna i jpg istf tiff, för att bli klar någon gång före sin 70-årsdag. (Han började innan han fyllt 60.)

Kolla in tex vad som finns på tex scandinavianphoto.se, de som kan foto brukar kunna film/diaskanners också.

Anonym sa...

det är inte värt att göra det själv. Jag hittade dessa i Kullavik utanför Göteborg.

http://diadirekt.se/