måndag 20 juli 2009

Man on the moon

Ikväll ska jag kolla på alla program som SVT bjuder på i samband av 40-årsjublileet av första månlandningen.
Att sätta en man på månen innan 60-talets slut var givetvis en del av rymdkapplöpningen. Det var ju Kennedy som initierade projektet i syfte att gjuta mod i stukade amerikaners självkänsla efter att Sovjet både blev först med att skicka upp en satellit, Sputnik, i omloppsbana runt jorden och att skjuta upp den första människan, Gagarin, i rymden.

Eftersom Sovjet var motståndaren så hade USAs rymdprojekt militära förtecken. Det har det förresten fortfarande. På vissa flygningar med rymdfärjan är en del eller alla uppdrag som utförs hemliga.
NASA är visserligen en civil myndighet men större delen av astronauterna i Apolloprogrammet var stridspiloter från början.
Det var tänkt att Buzz Aldrin skulle bli den förste mannen på månen. Nu var Aldrin militär och i sista stund kom man på att det kanske vore snyggare om en civilist blev först med att kliva ner på månytan.
Tur var kanske det, eftersom Aldrins första ord när det blev hans tur efter Armstong att trampa månsand, var något i stil med ”Great, it feels great!”

Han borde ha haft Hawaii-skjorta och en blåhårig tant vid sin sida...

1 kommentar:

Snilleblixten sa...

KOLLA HÄR, obestridliga bevis för månbluffen:

http://blogg.aftonbladet.se/snilleblixten/2009/09/manbluffen-1969-1972-obestridliga-bevis-for-nasa-s-mankonspiration-dokument-och-video-analyser


Snacka om att NASA fejkade "månlandningarna"...