fredag 14 november 2008

Coca-Cola - Det hjälper inte att kleta läppstift på en gris.

När jag var barn så talades det om Coca-Cola som djävulens påfund. Eller i alla fall talades det om drycken som Gud glömde (eller gömde). Eller var det kanske drycken som man skulle undvika att dricka, eftersom om man lade tänder i ett glas så skulle dessa vara upplösta morgonen därpå. Cola-fen skulle komma och fräta bort dem.

Det var då på 70-talet som någon marknadsstrateg på Coca-Cola Company borde ha vaknat. Man borde ha ryckt ut med allt man hade:

Coca-Cola är nyttigt.
Coca-Cola ger rena, vita, friska tänder
USA vann Vietnamkriget.
Gud drack Coca-Cola när han skapade jorden.
The South will rise again!


Istället satt man lugnt på sina amerikanska, feta ändor och lät oss skandinaver tro att man kunde lika gärna slå ut sina tänder med en hammare som att dricka Coca-Cola.

-Ge mig Cola, kvinna!

Nu, 30 år senare, har man vaknat. Kanske har man insett att vi som då var barn nu har egna barn, och förlorade man vår generation så baske mig tänker man inte förlora nästa!

5-åringen har beställt Coca-Cola till fredagsmyset. När jag ska hälla upp den bruna drycken åt henne och hennes lillasyster så får jag syn på en ny text på flaskan:

Utan tillsatta konserveringsmedel. Utan konstgjorda smakämnen. Sedan 1886.

Den textraden borde någon ha kört genom MS Words grammatikkontroll. En mening ska ha ett verb för att vara fullständig. Det är väl marknadsföringsspråk men inte ens någon som blev avlad på en reklambyrå och kanske till och med föddes inne på en reklambyrå mellan ett ljusbord och en scanner, kan väl tycka att meningen "Sedan 1886." har ett existensberättigande? Jag anar svagt hur min svensklärare från högstadiet rister oroligt i sin grav.

Låt oss titta på budskapet. Det finns inga tillsatta konserveringsmedel och man har rört ihop denna läsk utan att slänga med några konstgjorda smakämnen.
Så lättad jag känner mig! Här har jag gått omkring och trott att det är onyttiga ingredienser i Coca-Cola, och så visar det sig att det är rena hälsodrycken.
Varför går man inte lite längre? Kan man inte sätta dit ett nyckelhål också? Går det att få en svanmärkning? Kan någon imam intyga att det är en halal-producerad dryck?

Sedan så kommer jag ihåg. Både på det plyschinklädda 70-talet och idag innehåller ett glas Coca-Cola nog med socker för att orsaka en stunds hyperaktivitet hos vilket barn som helst.

Tack för det … not!

7 kommentarer:

Ullah sa...

Men det är ju gott. Jag satsade också på Coca-cola igår.

sangvinisk sa...

Mmmm Coca cola är smaskigt värre och säkert precis så nyttigt som du tror, eller inte.
Men skulle jag inte få min cola skulle jag nog sura en massa dessutom behöver jag all hyperaktivitet jag kan få så att jag matchar mina barn. ;)(dom behöver ju inte ens dricka cola för att vara hyperaktiva)

Lady Stalker sa...

Ja, cola kan nog knappast betraktas som nyttigt. Ur någon bemärkelse. (Notera den andra meningen: Som född på en reklambyrå, eller hur? *Asg*)

Det där med sockret är intressant. En viss flingfabrikör hävdar att flingorna baaaara innehåller 1 procent fett! Att de sedan innehåller cirka 12 procents socker, det är ju ointressant. Så oh ja, visst går man ner i vikt av flingorna. Not.

Bra inlägg!

Howdy Sailor sa...

Nu blir jag lite orolig. För att komma från en så skicklig skribent som du blir jag förvånad att du inte accepterar en mening utan verb. När är du född egentligen? Är du månne i sjuttioårsåldern men döljer det med oförskämt unga barn och gitarrfilmer utan ansiktet synligt?

E sa...

Verb eller ej, de får vi snacka om utan mej ,
MEN fantastiskt roligt skrivet. Ha ha ha . Du är inte så lite underbar ibland.

Pseudonaja sa...

Jag är nog språkpolis. Har svårt för kvällstidningssvenska.
Och Howdy; du är äldre än vad jag är. :-)

Howdy Sailor sa...

Fast jag har publicerat böcker i "kvällstidningssvenska". Och en c-uppsats i medicin, fast då skrek professorn att det fanimej inte var Aftonbladet utan Sahlgrenska sjukhuset.

Och tänk, jag trodde att jag var språkpolis ...