tisdag 23 juni 2009

En orm som ömsar

Skulle vi inte alla ibland vilja kränga av oss allt det gamla och börja om? Rensa bort destruktiva tankar och skadligt beteende och göra en omstart. Komma ut som en ny, glad och frisk människa.

Ormar gör ju detta. Ja, de kommer inte ut som människor och de förändrar inte sin livsstil något nämnvärt. Emellertid ömsar de skinn. När de är små sker det ganska ofta; kanske en 7-9 gånger om året. När de blir äldre och inte växer så mycket längre sker det mer sällan och då främst på grund av slitage.

Filmklippet här tog jag igår, när min ena djungelrutpytonorm ömsade skinn. Redan för en vecka sedan utsöndrade den ett ämne mellan hud och skinn för att få den yttersta huden att lossna. Då var den lite blå-grå i färgen under ett par dagar.
Så igår började den med att skava loss skinnet framme på nosen. Sedan såg den till att haka fast den skinnfliken på en gren i terrariet, varpå den kröp ur sitt skinn likt när vi människor drar av oss en strumpa så att den kommer på avigan.

Vad man sedan har kvar är ett avtryck av ormen med alla fjäll och mönster. Ormen själv är som snyggast just efter ömsningen med klara färger och distinkt mönster.

Notera de genomskinliga fjällen framför ögonen.

4 kommentarer:

vardagslyx sa...

Så coolt...fantastiskt. Har haft förmånen att bevittna flera ömsningar. Fantastiskt! Ja tänk om man kunde skala av och bara lämna gammalt fult...

sangvinisk sa...

Wow wow wow. Vad häftigt. *stutsar upp och ner i soffan* Jag och sonen sitter helt exalterade, svårt och veta vem som gillade detta mest.

Comvidare sa...

Håller med föregående talare. Det där var riktigt häftigt att se. Tack för filmsnutten och vågar man sig på att önska fler klipp från den där djurparken som du kallar hem?

linda sa...

så himla superhäftigt. coola ormen! jättekul att se.