fredag 11 december 2009

Nytt ord: Vinterkröksjuka

Jag brukar skriva mina blogginlägg i Word för att få lite hjälp med att bara skriva ord som existerar. Dock släpper stavningskontrollen genom varianter som nästan är ord.
Ulrika Good var vaken nog att upptäcka att jag i mitt förra inlägg istället för vinterkräksjuka råkade skriva vinterkröksjuka. (Numera korrigerat)
Härmed gör jag därför, tillsammans med Ulrika, anspråk på att ha uppfunnit ett nytt ord:

Vinterkröksjuka (subst)
Betydelse: Det beklagliga tillstånd som följer på den där sista snapsen som man borde ha låtit bli att ta på personalfesten, ty stora mängder av julmaten, som man förtärde, kommmer upp igen. (och den smakar inte lika bra på vägen upp som på vägen ner…)
Vem ringer Peter Englund?

På samma tema vill jag gärna berätta om hur jag tolkade Systembolagets kampanj Spola Kröken, som pågick under sent 70-tal och fram till 1988. Givetvis var budskapet att man skulle dricka mindre alkohol eller avstå helt, dvs spola kröken.
Själv antog jag, ganska logiskt, att eftersom det hängde dekaler och affischer i fönstret på stället där sprit såldes, så måste det vara reklam för sprit; dvs en uppmaning att dricka mer.
Jag tolkade därför Spola Kröken som att kröken var halsen alternativt matstrupen och att den skulle spolas – med rikliga mängder sprit.

Skål!

6 kommentarer:

Mrs Li sa...

Jag förstod aldrig den där reklamen. Vilken krök skulle spolas? Mina föräldrar var försiktiga med starka varor och varken substantivet eller verbformen av kröken var ett begrepp som jag hade en relation till.

Jag tänkte nog mest på den där kröken i avloppsröret underhandfatet. Den där som pappa fick tömma på slem ibland alternativt rädda tappade ringar och små plastfigurer som gått förlorade den sorgliga vägen ner i handfatets avgrundshål,. Det var kröken för mig.

Avloppsrensning.

Mrs Li sa...

Borde inte flaskan ha lutat nedåt om nu spriten skulle hällas ut?

Ebba G sa...

Kul att fler har haft funderingar om den där kröken.
Min krök var toakröken. Som man ju spolar. När man har bajsat alltså. Så jag trodde flaskan var en toarengöringsmedelflaska. (häftigt ord!)

Pseudonaja sa...

Mrs Li & Ebba G: Ni är inne på VVS-spåret. Är det en vågad gissning att kampanjen avslutades för att rörmokarna protesterade?

Mrs Li: Lutade den inte ner? Det hängde väl såna där flaskor i papp i Systembolagens fönster? Bilden är nog felvänd, gissar jag.

Ebba G: Välkommen till min blogg!

Ulrika Good sa...

Vinterkröksjuka är lätt ett av de bästa nyord som uppkommit på mången god dag. Jag hoppas jag slipper bli drabbad, bara. Till hör en riskgrupp imorgon.

Ullah sa...

När får vi läsa om Yes?