måndag 25 maj 2009

Tekniken och jag

Jag har köpt en iPhone. När jag investerar i lite dyrare saker så brukar det alltid bli något som går fel. Här är några missöden genom åren:
  • Köper en ny gitarr. Tappar den så gott som omedelbart i golvet. Intoneringen går åt skogen och jag måste lämna in gitarren på service.

  • Köper en pedal som ska användas till att slå till och från en gitarreffekt. Man måste trycka två gånger för att något ska hända. Tar tillbaka pedalen till affären. Får till svar att ”det ska vara så".

  • Köper en PC samt ett grafikkort. Det tar mig en vecka att klura ut hur det senare skall installeras. Jag gör nästan sönder datorn på kuppen. Borde ha lämnat in den.

  • Köper en cd-spelare. Fjärrkontrollen fattas. Går till affären där det man ber mig om ursäkt och ger mig en fjärrkontroll. Väl hemma uppräcker jag att det faktiskt sitter en fjärrkontroll fasttejpad i frigoliten som omger cd-spelaren.

Till denna lista lägger vi nu Köper en iPhone.

Det finns några saker som man anser vara standard på en mobiltelefon. Det är t.ex. bra att man kan ringa med den. Det finns några andra saker som man inte ens frågar om, eftersom det är så basic att man är säker på att telefonen klarar det.
En iPhone kan inte sända eller ta emot mms. Jag tar det en gång till: En iPhone kan inte sända eller ta emot mms!

Jag tror det var fem år sedan jag köpte den första mobilen som kunde ta bilder och skicka. När jag nu 2009 köper detta vrålåk till kommunikationsapparat så klarar den inte av en så grundläggande sak. Jo, jag tycker att det är grundläggande. Eftersom min mamma vet hur man skickar bilder med telefonen så anser jag att det kan kallas grundläggande.
Klarar mms var inte något som jag tittade efter i den tekniska beskrivningen innan köpet, och nu står jag här med en cool telefon men känner mig samtidigt lite dum.

Jag har surfat runt och dels fått en förklaring: iPhone är en amerikansk telefon och i USA är mms inte på långa vägar lika stort som i Europa.
Jag har också fått lite svävande uppgifter från Telia, som i oktober förra året sade sig vara ”nära en teknisk lösning för mms” för sina kunder. Ett drygt halvår senare har just inte så mycket hänt.

Jag tror att jag ska ta och ringa Kundtjänst.

5 kommentarer:

Pysseliten sa...

Men du kan svinga den som ett lasersvärd och få den att låta som ett samtidigt!

Pseudonaja sa...

I beg your pardon?

Tesa sa...

Nu ska jag vara lite tyken och säga så här: Köper man en iPhone bör man ha läst på innan varför man vill ha en. Och då hade du inte kunnat undgå att mms-funktionen saknas. ;)

Pysseliten sa...

Ja, det är en funktion som fungerar! (Min lillebror har en och ja, jag har fått en ingående förevisning av nallen!)
I'm impressed!

Pysseliten sa...

...fast det kanske är en funktion som man laddar ner?