onsdag 27 maj 2009

– Nej barn, ni får aldrig mer äta glass!

Ni vet vilken tid på året det är. För er som har glömt eller inte läst föregående inlägg så säger jag det igen: Det är sommar!

Det finns en rad saker som vi förknippar med just sommar: Studentavslutningar, picnic i det gröna (Anita Hegerland sjöng en förfärlig låt som hette Picnic im Grünen. Om den dyker upp på iTunes så backa långsamt bakåt utan häftiga rörelser.), rockfestivaler, bad, sol, solglasögon, krabbfiske och… glass.

Nu har det emellertid dykt upp ett svart moln på glasshimlen. Chalmersprofessorn Göran Petersson förklarar i dagens GP att glass är "direkt hälsovådligt". Han har upptäckt att glass innehåller mycket fett och socker… Oj, liksom.
Luktar det förresten inte väldigt mycket kvällstidning om detta, GP? Ett matlarm och en professor ("expert") som uttalar sig...
Om någon började läsa i hopp om att det blivit någon sorts missförstånd, så grusar Göran alla glassförhoppningar mot slutet av artikeln: ”Den enda konstruktiva lösningen är att sluta äta glass. Glass innehåller ju inte mycket annat positivt, ingen näring. Den är inte bara meningslös, den är direkt hälsovådlig.”

Finns det någon som blir glad av att läsa sånt här? Inte ens hans fru kan tycka att detta är rolig läsning. Hans barn sa nog inte ens hej innan de lommade iväg till skolan. Det var viss risk för trakasserier från klasskompisarna idag.

Timingen kunde inte ha varit bättre/sämre heller. Det var en solig dag på Västkusten och många hade nog kunnat tänka sig att ta en glass. Nu vet vi alla att glass är livsfarligt och dessutom… meningslöst.

Det kan högst handla om minuter nu. Ett uppbåd med arga glassförsäljare närmar sig Göran Peterssons villa. Om han lyssnar noga så hör han även Glassbilens hemska truddelutt, men det är inte en bil som är på väg. Det är hundratals. En skopa fryst rättvisa skall levereras.

2 kommentarer:

Isidor sa...

Men vilken ickenyhet är inte detta? Har det inte varit känt sedan medeltiden att glass innehåller just mycket fett och socker. Glass är godis. Efterrätt. Lyx. Kaka. (fast kall), med mindre det är isglass, som bara innehåller mycket socker?

Kan någon ha missat det? Vad tror folk? Glass är gjort på mjölk, så det är ofarligt, enligt samma resonemang som "bakelser är ju bröd och grädd, och grädde är ju mjölk så det är ofarligt."

IA sa...

Åh nej min sommar är förstörd! Kanske dax att gå i idee redan nu...