fredag 27 november 2009

Dålig julkaraktär

Jag är i vissa avseenden en man som vill hålla på traditioner. Speciellt gäller detta julen. Jag blir på surt humör när vissa affärer plockar fram juldekorationer redan i slutet av oktober. När jag var liten (ja, jag hör hur löjligt det låter) så fanns det något som kallades skyltsöndag. Den inföll alltid på första advent. Då, och först då, pyntades det upp i skyltfönster och vi gick för att titta på allt och handlade de första julklapparna.

Om inte handeln klarar av att hålla sig så har vi här hemma klarat av det. Man äter inte lussekatter innan första advent och det är också först då som julsånger får spelas.

I år så har dock alla fördämningar brustit och vi har syndat redan i mitten av november. Det började med att en titt i almanackan avslöjade att vi inte skulle hinna med något julbak den här helgen. Alltså fick vi fixa det i lördags.
Den tysta överenskommelsen var att lussekatterna skulle läggas i påsar och förpassas ner i källaren till den stora frysboxen i väntan på juligare tider. Sedan var det någon som menade att en kunde man ju smaka. Från ingenstans dök sedan en burk pepparkakor upp och cd-spelaren laddade sig själv med en julskiva.

Sedan söndag den 22 november har vi varje dag fikat på lussekatter och pepparkakor till tonerna av Helga Natt och liknande. Jag skäms som en hund; en fikastinn hund.

Hur gör ni? Får man tjuvstarta eller finns det något heligt datum?

8 kommentarer:

Tant Brun sa...

För mig får man gärna börja i maj om man vill, spelar ingen roll. bara nån annan bakar dom, för mina blir alltid så hårda...och föressten tomten måste vänta till julafton, det är det enda jag begär hehehe
ät och må gött
Kram Bibban

Ia sa...

Jag hatar verkligen att fuska! Skylt söndag är första tillåtna dag... Men så kom 2009 och ja även jag har fuskat precis som du! ;) Jul kram från Maria ;)

Moster Ma sa...

Här har du en som köpte julskinka förra helgen och tänkte griljera till 1:a advent... men så kom inte bara svin- utan också olyckliga grisdebatten igång igen, så jag har stoppat undan den.

Isidor sa...

Om man hatar, verkligen djupt och innerligt avskyr, julmusik, är det där lättare att stå emot.

Nonsensakuten sa...

Det bästa är om allt är klart kring Lucia. Efter den 20:e är det kaos överallt. Finns inget värre än att stå inomhus i butik och trängas med tjocka tanter i päls som gnuggar sig till statisk elektricitet...

Pysseliten sa...

Helt OK med lussekatter när som helst! Jag äter helst semlor med varm mjölk i november, tycker dom passar bäst då och dricker egentligen helst glögg svala sommarkvällar ... Traditioner är bra, men jag gör dom gärna till mina egna!

Mrs Li sa...

Äsch! traditioenr är till för att brytas ;)

Hemma hos mig så är det bara jag som vill fixa det fint till advent. Dom andra tittar lite snällt, när jag ber om det, på mina stjärnor, ljusstakar och glöggbrickor, sedan fortsätter dom som vanligt.

Det går också bra.

paljettenq sa...

Äscha man får alltid käka lussekatter och semlor - Fritt fram var det här!