onsdag 5 augusti 2009

Det meningslösa våldet

Det skrivs en del om det meningslösa våldet. Det handlar oftast om någon som blivit nedslagen, eller i värsta fall mördad, slumpmässigt; dvs av någon som offret inte kände.
Jag vänder mig inte mot att man uppmärksammar detta. Jag vänder mig mot uttrycket i sig.

Om det finns ett meningslöst våld så måste det finnas ett meningsfullt våld. Är det någon som har hört talas om meningsfullt våld? Nödvändigt våld kan ju förekomma, men knappast meningsfullt.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Terrorister och soldater anser nog att de utför meningsfullt våld.

Pseudonaja sa...

Jo, men de skulle inte använda det ordet; snarare 'nödvändigt'.

Anonym sa...

Undrar just om det finns fler uttryck som inte har en fungerande motsas...

Isidor sa...

Saker kan absolut vara meningsfulla, utan att vara nödvändiga.

Man ska dessutom inte underskatta det enkla nöjet i att ge någon på käften, och därför tror jag att du säger rätt, men menar fel. Meningslöst våld finns inte. Allt våld är meningsfullt ur något perspektiv.

Att slå någon för att han inte ger dig alla sina pengar, eller för att du vill att han ska vara tyst eller göra som han är tillsagd, eller bara för att du faktiskt behöver någon att slå, är ju alla meningsfulla former av våld. Åtminstone ur utövarens perspektiv. Nej, meningslöst våld finns nog inte. Men väl olika grader av förkastligt och nödvändigt våld.

Isidor sa...

Paljettenq, det finns massor av dumma uttryck på samma tema.

Har du någon gång hört talas om "brutalt schampo" eller har du bra upplevt milt sådant?

Pysselitens karlslok sa...

Isidor, brutalt schampo måste vara sånt som Yul Brynner och Telly Savalas råkande använda en gång.

Pseudonaja sa...

Jag vänder mig i första hand mot begreppet. Eftersom ingen använder uttrycket meningsfullt våld borde ju meningslöst våld vara ett lika opassande.

Pysselitens karlslok sa...

Visst har du en poäng Pseudi, men är det inte avsaknaden av tysk perfektionism som gör språket levande och charmigt? (samt ger bloggare något att göra sig lustiga övet ;=))

Rutan sa...

Handlar det inte om "mottagaren för våldet" - dvs om jag helt oprovocerat får en snyting när jag rundar ett hörn kallar jag det meningslöst. Likaså om någon ger sig på min fint parkerade cykel. Däremot om jag retat upp någon så han till slut inte kan behärska knytnäven eller dagligen ställt min cykel i vägen för honom. Då kan jag ana att det finns något meningsfullt för honom att uttrycka sig genom en våldshandling.