måndag 2 augusti 2010

Jag planerar massmord

Vi var på vår vanliga promenad nere på fältet, när han plötsligt skrek till. Min lilla hund liksom hoppade till och satte sedan av i en rush som jag inte sett på länge. Han är ju ändå 14 år. Till sist stannade han till och jag hann ikapp. Problemet verkade sitta någonstans på bakbenen och jag fick lagt honom på rygg för att se om det syntes något. Nog syntes det något. Det satt en geting på ett av hans ben och den viftade jag bort så klumpigt så att även hunden fick sig en dask varpå han skrek till för andra gången under samma promenad.
Det blev en dyster kväll för vovven. Han var verkligen hängig och jag misstänkte att han kanske fick mer än ett stick. Turligt nog hade jag smärtstillande för hundar hemma.

Nu planerar jag massmord. Alldeles i närheten av där getingattacken ägde rum har jag nu hittat ett jordgetingbo. Det är ett hål i marken och det susar getingar ut och in hela tiden. Ständigt sitter ett par getingar på vakt i öppningen, så jag måste vara försiktigt när jag slår till. Bäst är antagligen, när det regnar, då getingarna inte är lika pigga och på alerten.
Jordgeting är förresten inte en speciell art utan endast just getingar som byggt sitt bo i marken. Det finns tre, fyra arter i Sverige, som gör det. "Jordgetingar" har rykte om sig att vara extra aggressiva. Det stämmer delvis. Det är nämligen så att de lättare känner fridstörare, som människor, närma sig, eftersom vibrationerna i marken förvarnar om annalkande fara. Getingarna i ett bo i ett träd är lika aggressiva men lockas inte ut lika lätt, eftersom de inte på samma vis känner människa eller hund komma klampades.
Varför bara inte låta getingarna vara? Jag har inget allmänt emot dessa insekter, men de råkar ha byggt sitt bo utmed min favoritpromenad med hunden. Och visst, lite hämndlysten är jag också. Min hund är gammal och trött och det gjorde ont att se honom ha ont. Det vore också väldigt fjantigt om han strök med pga att 30 getingar ger sig på honom nästa gång han råkar komma för nära getingboet.
Jag återkommer med en rapport om hur det går i getingkriget.

Förresten undrar jag om rubriken på det här inlägget får någon liten alarmsignal att klinga någonstans…

5 kommentarer:

antidoten sa...

Min brorsa sprutade in ett medel i ett sånt därnt getingbo när vi var över i Finland. Mycket effektivt. Ska höra med honom vad det var för något och om det finns att köpa här.

antidoten sa...

RAID House and garden

Pysseliten sa...

Min första tanke när jag läste rubriken var ALARM!!!
Tror tyvärr att Karslogen begick ett värre brott än massmord på getingar, när han häromdagen råkade (verkligen råkade!) köra över "vår" gammelpadda med gräsklipparen ... det är äkta sorg i huset. Vi gillade mastodontpaddan som kravlade runt i vår trädgård.

Pseudonaja sa...

antidoten: Det låter bekant. Jag ska kolla hos Lantmännens nästa gång jag har vägarna förbi.
Nu kanske det iofs inte behövs. Fallet har tagit en ny vändning. Det verkar som att ett djur (och jag gissar på räv, har varit där och krafsat upp delar av boet. Det är ett stort hål och getingarna verkar mest sitta där och fundera. Om dom är kvar om ett par dagar så ska jag göra en insats.

Pseudonaja sa...

Pysseliten: Sånt är hemskt. Jag trampade ihjäl en groda av misstag förra sommaren och var ledsen resten av dagen.