söndag 8 augusti 2010

Föredrag enligt order

Jag skrev för några månader sedan ganska raljerande om ordensällskap. Nu har det inte burit sig bättre/sämre än att jag fått ett gig hos just ett ordenssällskap.
Jovisst, tack vare bloggen, som jag länkar till här intill, är jag inbjuden att hålla ett föredrag om Australien i slutet av september. I dealen ingår att jag pratar och visar bilder i 50 minuter ("absolut max!") och erhåller för detta middag och en slant att ta med hem.

Nu funderar jag dock på om jag behöver anpassa mig till publiken. Det ska man ju egentligen alltid göra, så frågan är mer hur mycket ska jag anpassa mig? Jag tänker mig mina åhörare som en lite mer konservativ del av samhället. Om man ger sig in i detta grupprunk, som enligt mina fördomar ett ordenssällskap är, röstar man antaligen på moderaterna eller KD och får något fuktigt i blick när någon pratar om traditionella värden, familjen, stormaktstiden, gammal mat såsom syltor, grisfötter och fläskkorv, samt FN-tjänstgöring; gärna i Kongo på 60-talet. Just militärer, denna svagt inavlade yrkesgrupp, kommer antagligen vara överrepresenterad, när jag står där och pratar.
Mannen som engagerade mig såg ut som en typisk, pensionerad yrkesofficer: Stram i ryggen och en perfekt lagd frisyr. Han talade dessutom forcerat och lät lite som han gav order. Orden utmärkt och överenskommet återkom flera gånger under vårt samtal. I ett ögonblick av självplågeri föreställde jag mig hur krystat vårt samtal hade kunnat bli om vi varit tvungna att resa en längre sträcka i bil tillsammans. Han skulle gå ut med något i stil med detta som en samtalsöppnare: "Hitler skulle aldrig ha försökt sig på tvåfrontskrig. Det var dömt att misslyckas. Hans generaler vågade inte avråda honom, vet du. Inte sade man emot Hitler, fast han egentligen bara hade en korprals grad."
Jag skulle artigt tvingas lyssna på ett stycke militärhistoria och han skulle under tiden spela fjantig marschmusik på cd-spelaren.

Nå, tillbaka till föredraget. Bör jag alltså tona ner min lite lössläppta, sinnliga stil? Jag brukar prata om hur det känns att vara i Australien, försöka beskriva dofter och hur skönt det är att från en alltför luftkonditionerat hus trippa ut i den 30-gradiga värmen och bli varm igen. Denna samling med strikta, allvarsamma gubbar kanske bara kommer att stirra på mig.
Jag får nog se bestämd och koncentrad ut. Jag bör nog också inkludera lite fler kartor i föredraget. Kartor går alltid hem hos män i alla åldrar. Jag får se till att klämma in lite historiska fakta; gärna med anklytning till andra världskriget: Japanerna bombade Darwin och skickade ubåtar in i Sydneys hamn.* Hitler surfade på Bondi Beach.**
I minglet före och efter föredraget ska jag påpeka att jag har en officersgrad (fänrik) och avsluta så många meningar som möjligt med på min ära:

Det var trevligt att få hålla en muntlig framställning för er ordensbröder, på min ära!
Kan du vänligen skicka saltet, på min ära.
Nej, bilderna har jag tagit själv. Äras den som äras bör, på min ära!
Innan jag åker hem tar jag nu ett ärevarv genom salen, på min ära!


* Sant!
** Kanske inte sant...

5 kommentarer:

Lady Stalker sa...

Haha! Det här var en präktig samling fördomar. Kör du din vanliga stil; de är mer lössläppta än du tror.

Jag har varit på operaresa med ett liknande sällskap och hej och hå vad det fickpluntades i bussen. Liv och glam!

Pseudonaja sa...

Lady Stalker: Det var ett tag sedan. Funderar du på att dra igång din blogg igen eller har du fullt upp.
Jag rullar mig i fördomar... :)
Jag kommer nog att vara bland vänner. Jag är kompis med en av åhörarna och anser mig ha en kamelionts egenskaper utan att för den skull göra avkall på den jag är. Hmmmm, det lät flummigt, men det blir nog en bra kväll. :)

Lady Stalker sa...

Sent svar: Nej, jag har absolut inte tid med Lady Stalker-bloggen. Jag har ju min företagsblogg att vårda. Dessutom rullar det in rätt mycket uppdrag just nu.

Sist men inte minst har jag ju ett visst projekt att skriva för! Och det vet jag fler som har ... ;-)
För du vet väl vem Lady Stalker är vid det här laget?

Återkom gärna med rapport om ditt föredrag!

Pseudonaja sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lady Stalker sa...

Vad jag tycker om ditt bidrag vet du redan ... Skrattade högt, som sagt. Har du läst mina?