fredag 22 oktober 2010

Bloggstöld

Det är alltid smickrande när det jag skriver får folk att reagera, förhoppningsvis positivt, i stil med någon som skrev: "Jag önskar att jag skrivit det där." Sedan finns det bloggare, som faktiskt skriver det, som de har läst här.

Det hela hade sin upprinnelse i en debattartikel, som Anna Toss gjorde mig uppmärksam på i en vidarelänkning på Facebook. Artikeln var utmärkt skriven; den handlade om det absurda i att tolka allt som står i Bibeln bokstavligt och var upplagd som skriven av en troende som undrar hur han ska bära sig åt för att i 21:a århundradet kunna efterleva påbud om stening och villkoren för ägande av slavar. Smart och elegant skrivet och till stora delar lånat av ett amerikanskt original. Även West Wing (Vita Huset) lät sig inspireras i ett av de bättre avsnitten. (klippet länkade jag till i februari 2009).

Nu var originalet så pass känt att ”stölden” därför får anses som ringa. Dessutom initierade det en debatt som borde hållas igång bara så mycket som det går.

En liten scrollning ner på sidan fick mig däremot att hoppa till ordentligt. Där utan någon som helst källangivningar fanns en artikel om Carsta Löck. Det var mitt två år gamla inlägg om just Carsta Löck komplett med min avscannade bild ur boken om Astrid Lindgrens filmer (Krösa-Maja med cigg) samt fotot på en ung Carsta Löck.
Texten var "varsamt" omskriven men hade till stora delar samma uppbyggnad som min ursprungstext med samma information och "lustiga" vändningar.

Det var en ganska uppenbar stöld. Jag blev på en gång smickrad, för ett sorts erkännande var det ju trots allt. Samtidigt blev jag lite putt. Man nallar inte på det viset utan att nämna källa. Just den texten gillade jag att skriva extra mycket och lustigt nog är det inlägget ansvarigt för en stor del av trafiken in på den här bloggen, nu när jag inte skriver så mycket nytt.

Jag beslöt mig ändå att med glimten i ögat lägga en kommentar om att recycling är bra och länka tillbaka till mitt Carsta Löck-inlägg. Jag hade kanske hoppats på en ursäkt och en officiell länk från hans inlägg till mitt. Uppenbarligen var mitt avslöjande alltför pinsamt. Inlägget togs bort utan ett ljud. In too Dieb? (Du måste förstå tyska för att fatta den vitsen)

Har någon snott något från era bloggar?

11 kommentarer:

Lotten sa...

NEJNEJNEJ! Du ska INTE känna dig smickrad!

Du ska vara arg och sur, stampa med fötterna och lägga armarna i kors!

Nu marscherar du omedelbart iväg och klagar HÖGLJUTT! Till alla instanser!

(Jag är verkligen, verkligen arg å dina vägnar. Verkligen!)

Lotten sa...

Inlägget är borta, vad jag kan se. Här har du en länk till den cashade versionen:

Rickard Söderbergs fuskblogg.

Grrrrrrrrrrrrrr.

Lotten sa...

För övrigt är jag lika upprörd om man stjäl en "känd" text som när man stjäl en okänd. Jag vet bara inte vad jag ska göra av min ilska.

Kanske fylla ditt kommentatorsbås?

Anonym sa...

Inte texter från bloggen, men på slutet av 90-talet blev jag bestulen på ett gäng bilder från min hemsida (som det hette då) om ormar. Klart retsamt, speciellt med tanke på att jag sålt rättigheterna på en bild av en Dendroaspis angusticeps som stals. Själv hade jag tillstånd att använda den "icke-kommersiellt" även efter publiceringen i tidskriften som köpte den. Många av bilderna cirkulerar fortfarande i cyberspace, så drygt ett decennium senare kan jag ju tycka att det är lite kul.

Jag tycker dock att textstöld är värre. Just bilder tycker jag nästan att man måste anse vara public domain när man lägger ut dem på nätet. Ett helt inlägg ska vi inte ens tala om!

Anonym sa...

Den här bilden var det:

http://www.teriguana.nl/pics_reptielen/groene_mamba2.jpg

Det var nog förresten fler än en mamba på bilden.

linda sa...

men det e ju helt otroligt! så himla fräckt!

Nonsensakuten sa...

Varje gång jag läser Dagens Industri på nätet finner jag merparten av mina texter plagierade rakt av. Irriterande.
Det var fult gjort...

Pseudonaja sa...

Lotten: *fnissar* Jag hade ju tänkt att låta honom slippa undan. Nåväl, en stöld är en stöld. Let him hang!
:)

mrarboc: Stöld av reptilbilder måste ändå vara ett av de värsta brotten!

Nonsensakuten: Det har slagit mig med. Damernas Värld plockar en del från dig också. :)

Lotten sa...

Bra, bra, nu känns det spännande. Jag är på krigsstigen -- säg till om du vill ha ilskna tantens argument.

Tove Kungsholmen sa...

Jag skulle nog mest bli arg faktiskt!

Anonym sa...

Jag tycker du har rätt att lirka fram lite irritation och ilska... man snor inte grejer. Punkt slut.

Jag har hittat enstaka bilder/teckningar jag har gjort. Men bara en gång blev jag grinig... då hade tjuven beskurit bort både min PaljettenQ-sinatur OCH poängen med bilden.

Nej, ska de sno bilder får de länka och låta namnet vara kvar... de ska ju inte påstå att de själva har presterat bilden/texten. Nån måtta får det vara!